Kamp Amersfoort zoekt 35.000 foto’s
Kamp Amersfoort waagt een ultieme poging om van 35.000 gevangenen een foto te achterhalen. De organisatie wil deze oorlogsslachtoffers een gezicht geven. Kamp Amersfoort heeft daartoe vandaag de website www.geefgevangeneneengezicht.nl gelanceerd.
De foto’s vormen een Fotomonument in het nieuwe museum, dat in het voorjaar van 2020 de deuren opent. ,,We hopen dat iedereen die dit project omarmt nog één keer de zolder op kruipt of oude fotoalbums uit de kast trekt om ons te helpen de oud-gevangenen weer zichtbaar te maken’’, zegt directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort.
Kamp Amersfoort zoekt daarnaast donateurs, particulieren en bedrijven, die het Fotomonument mogelijk willen maken. ,,De gevangenen kwamen uit het hele land naar Amersfoort’’, zegt Meershoek. ,,We hopen van harte dat we ook op steun uit heel Nederland kunnen rekenen.’’
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam.
Kamp Amersfoort wil hen middels het project ‘Geef gevangenen een gezicht’ weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer.