In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (D. Vuuren) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.K. Waard)
hart

Een persoon heeft Jacobus van Vuuren in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacobus van Vuuren
Roepnaam: Kobus
 
Geboren:dinsdag 23 september 1924 te Woudrichem
Overleden: maandag 6 mei 1991 te Weesp
 
Adres:Nr. 259
Woonplaats:Sleeuwijk
Beroep:Landarbeider
 
Transportkaart Kobus van Vuuren vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Kobus van Vuuren uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Jacobus van Vuuren, PDL Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 11 augustus 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1226
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacobus van Vuuren is vrijgelaten: vrijdag 11 augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Kobus van Vuuren werkte samen met zijn jongere broer Dirk al van jongsaf aan in de Biesbosch. Waarschijnlijk zijn Kobus en Dirk samen opgepakt bij de razzia van 16 mei 1944. Kobus' dochter Nellie Wuring-van Vuuren vertelt dat haar vader Kamp Amersfoort 'het beulskamp' noemde. Hij was zwijgzaam over zijn kamptijd, maar vertelde wel dat toen een gevangene was doodgeknuppeld, alle andere gevangenen een kring om hem heen vormden.

Na de oorlog, verhuist Kobus van Vuuren naar Nederhorst den Berg om er te trouwen. Het echtpaar krijgt zeven kinderen, zes dochters en een zoon. Dochter Nellie vertelt dat haar vader een grote hekel had aan Duitsers en dat hij kampte met psychische problemen vanwege zijn tijd in Kamp Amersfoort.

De naam van Kobus van Vuuren staat vermeld op de transportlijst van Amersfoort naar Duitsland, maar hij is daar niet werkelijk naar toe afgevoerd. Op het laatste moment is hij vrijgelaten (zie document op deze pagina). De reden waarom is niet bekend. Zie ook het verhaal van zijn broer Dirk


Vorige persoon (D. Vuuren) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.K. Waard)