In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (T.H. IJzerman) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K.J. Janse)
hart

6 personen hebben Cornelis Corstiaan Ippel in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Corstiaan Ippel
Roepnaam: Cees
 
Geboren:zaterdag 30 mei 1925 te De Werken
Overleden: woensdag 4 juli 1945 te Coswig
Herbegraven: te Osnabrück (Ned. ereveld, J 15)
 
Adres:W 235
Woonplaats:De Werken
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 68 Graf C.C. Ippel (J15), Nederlands Ereveld te Osnabrück-Westerberg (foto: Wim van den Heerik, september 2013) Overzicht grafveld C.C. Ippel, Nederlands Ereveld te Osnabrück-Westerberg (foto: Wim van den Heerik, september 2013) Häftlingsgeldverwaltung Cees Ippel Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Cees Ippel vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Inschrijving Cees Ippel in het register van overlijden, gemeente de Werken en Sleeuwijk, nr. 10/4-7-1945 Herdenkingsplaat in Werkendam met daarop de namen van 4 omgekomen Merwedegijzelaars: Van Hartingsvelt, Ippel, Den Hollander en Schouten Administratiekaart Cornelis Ippel, PDL Amersfoort Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Lijst met onder andere de namen van overleden Merwedegijzelaars in De Kippe, Kieritzsch en Peres Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1162
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Corstiaan Ippel is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Van Straaten uit Schoten (opgepakt bij de razzia van 16 april 1944 in Beverwijk) herinnert zich het volgende:

Op 16 april 1945 vertrok er rond 15:30 uur een vrachtwagen met aanhangwagen van het kamp Alpenrose in Peres op zoek naar een ziekenhuis. Op deze vrachtwagen werden 28 jonge mannen vervoerd, waarvan Cornelis Ippel er een was. De hele nacht hebben ze gereden bij een lucht die werd verlicht door de beschietingen. Om 03:30 uur kwamen ze aan in Mügeln. In deze plaats zijn 8 jongens overleden, waaronder Floris Golverdingen uit Hardinxveld. In Coswig overleden Cornelis Ippel op 5 juli 1945 en Johan Ruis uit Rotterdam op 1 oktober 1945.

De naam van Cornelis Corstiaan Ippel staat gegraveerd in de gedenkplaat bij het monument van de Crossers aan de Tienhoven van den Boogaardstraat te Werkendam.

Opvallend is dat op zijn grafsteen te Osnabrück-Westerveld als datum van overlijden 4-7-1945 wordt aangegeven, terwijl de oorlogsgravenstichting 5-7-1945 vermeldt.


Vorige persoon (T.H. IJzerman) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K.J. Janse)