In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Guys) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Haas)
hart

3 personen hebben Cornelis Daniel Matthijs Haars in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Daniel Matthijs Haars
Roepnaam: Cor
 
Geboren:maandag 26 november 1923 te Sliedrecht
Overleden: zaterdag 24 oktober 1987 te Soest
 
Adres:C 441
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Onderwijzer
 
Winkel kapper Haars aan de Molendijk te Sliedrecht Transportkaart Cor Haars vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Cor Haars vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen Cor Haars (hier circa 18 jaar) Administratiekaart Cor Haars in Kamp Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Cor Haars Cor Haars (1948)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: vlakbij huis op weg naar het werk Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1242
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Daniel Matthijs Haars is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Haars was de zoon van kapper Haars, die zijn winkel aan de Molendijk in Sliedrecht had.

Mevrouw Annie Goedhart-Haars, zus van Cor Haars vertelt op 29 mei 2006:
'In Kamp Amersfoort bereikte mijn broer het bericht, dat zijn zoontje thuis in Sliedrecht op sterven lag. Van de kampleiding kreeg hij toestemming om hiervoor naar huis te gaan, onder voorwaarde dat hij beslist weer terug zou keren. Zo niet, dan zouden de achtergebleven gijzelaars worden doodgeschoten. Dit wilde mijn broer uiteraard niet op zijn geweten hebben. Hij keerde na enkele dagen dan ook terug. Het wrange was, dat hij bij terugkeer in Amersfoort reeds bleek te zijn uitgeschreven! Ondanks dat hielden ze hem er toch nog zo'n twee weken vast. Begin juli - net voor het transport naar Duitsland - kwam hij voorgoed vrij. Zijn zoontje is overigens niet overleden in 1944; als door een wonder haalde hij het.

Wat ik me nog goed kan herinneren is, dat familieleden van bij de razzia opgepakte mannen die hoorden dat mijn broer voor even terug was uit Amersfoort steeds langskwamen met brieven en etenswaren. Ze vroegen hem of hij die als hij terug ging mee wilde nemen voor hun zoon of man die daar nog zaten. Uiteraard ging dat niet. Je kon niet zomaar iets meesmokkelen, iedere gevangene moest alles inleveren'.

Mevrouw Goedhart-Haars had op 16 mei 1944 reeds verkering met Kees Goedhart, die ook bij de razzia werd opgepakt. De heer Goedhart is in Kamp Amersfoort vrijgelaten na inspanning van zijn werkgever VAF uit Dordrecht.


Vorige persoon (J. Guys) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Haas)