Gastenboek

Schrijf iets in het gastenboek »

Er staan 142 berichten in het gastenboek.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Op facebook net de naam Frans van der Meijden, Zöschen, met vermelding van het monumentje in de velden waar ik vaak geweest ben, en Edda Schaaf van Zöschen was vaak in Kamp Amersfoort bij de herdenking - hoop dat ze na alle Coronatoestanden dit jaar weer eens kan komen met haar kleine "clubje". Zal ook aan Frans denken, als ik er weer eens ben.
diete oudesluijs | maandag 17 april 2023, 12:39
Mijn naam is Jan Peter Smit, jongste zoon van Heero Smit. Hij is destijds opgepakt bij de razzia in Zuidwolde en werd naar Kamp Mascherode gebracht. Na het bombardement is hij, met 3 andere jongens, terug gelopen naar Nederland. Net als vele anderen, sprak mijn vader bijna nooit over zijn tijd in het kamp. Ik ben op zoek naar alle informatie die anderen hebben over mijn vader. Bijvoorbeeld: heeft iemand zijn naam ooit horen noemen door een andere Mascherode gevangene? Wie kent een naam van iemand die met Heero Smit is teruggelopen naar Limburg en daarna terug is gegaan naar het Noorden? Alle informatie is welkom. Alvast enorm veel dank
Jan Peter Smit | woensdag 17 augustus 2022, 15:01
Geweldig is het en trots ben ik op de vernieuwing van het herdenkingsplein op de Sluisweg te Hardinxveld. Wat doet dit een eer aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld, de Indiegangers en de Merwedegijzelaars. Mijn zoon Coen, kleinzoon van Bas Egas heeft dit ontwerp als landschapsarchitect mogen maken. Dit geeft voor mij een speciaal gevoel aan het geheel. Mijn vader was een groot strijder als bestuurslid van "De merwedegijzelaars" om deze mensen eer en genoegdoening te verschaffen wat dus uiteindelijk na vele jaren is gelukt.Ik weet dat hij trots zou zijn op alle initiatiefnemers. Bedankt namens alle merwedegijzelaars en nazaten.
Martin Egas | woensdag 16 februari 2022, 09:12
Hij was mijn oudoom. Er is in de familie erg weinig bekend over de geschiedenis en wat er allemaal is gebeurd. Er werd niet over gesproken. Het is fijn te lezen dat er aan hem wordt gedacht.

Peter van aalst
Peter van aalst | dinsdag 8 februari 2022, 22:47
Mijn oudoom, Johannes van der Zwan,is omgebracht in concentratiekamp Zoschen.Is er familie van hem die mij er meer over kan vertellen? Hij was de zoon van Gerard van der Zwan en Jobje de Ruijter
Clara Roos | maandag 6 december 2021, 15:00
Jan T. van Heukelom, was mij bekend als "Jan van ome Jan". Ome Jan was de broer van mijn opa C. van Heukelom. Nooit geweten of gehoord dat hij ok op 16 mei 1944 als Merwedegijzelaar. Gelukkig werd hij vrijgelaten.
W.P. van Heukelom | zondag 14 november 2021, 22:30
Een collega wees mij voor een project op Oorlogslevens.nl, dat bezoekers helpt in hun zoektocht naar personen tijdens WOII. Merwedegijzelaars.nl is een van de bronnen voor Oorlogslevens.nl en zo kwam ik geheel willekeurig bij het monument voor de heer Groeneveld terecht. Ik las welk onrecht u als willekeurig onschuldig burger door de bezetter is aangedaan. Een gruweldaad en ik denk aan uw familie en naasten. Rust zacht verder beste man. Mede met dank aan dit digitale monument wordt u niet vergeten.
Joram Verspaget | dinsdag 5 oktober 2021, 15:58
mijn respect voor allen die gegijzeld zijn geweest ook de diegene die dit nu bijhouden oa anja v/d starre en andere never forgotten
gert stam | maandag 12 juli 2021, 08:36
Lieve oom Korstiaan de Rover,

U kent mij niet.
Ik ken u niet.

En toch ken ik uw gezicht.
Van de foto.
Die stond in de kast.
Over u gesproken werd er niet.
Er werd vooral gezwegen.

Maar ik voelde het verdriet omtrent u.
Als Bevrijdingsdag weer naderde.
Toen er sprake was van vrijlating van
"de drie van Breda".
Ik voelde het...
De onmacht, de woede bij mijn vader.
Maar ik was jong, ik begreep het niet zo.
Ik was bang.
Er werd niet gesproken.
En ik vroeg niet.

Mijn vader die uw broer was.
Uw broer die zich tijdens de razzia verstopt had.
U verstopte zich niet!
U had een ausweis immers!
Ze zouden u niet meenemen!
Dacht u...
Verdrietig genoeg dacht de bezetter daar anders over!

Ik wil u vertellen oom Kors, dat uw foto
nu bij mij op de piano staat.
Ik zie dus dagelijks uw lieve, zachte, mooie gezicht!
En heel soms praat ik wat met u.
U praat, jammer genoeg, niet terug.
En uw broer praatte ook al niet.
Ik weet dus eigenlijk niets over u.

Wat zou ik het mooi vinden als anderen ook
uw lieve gezicht konden zien.
Als uw naam een gezicht kreeg in dit digitale monument.
Verdrietig genoeg was dit niet wat uw broer wilde...
Maar valt u hem daar niet hard om alstublieft.
Hij kon het niet.
Hij kon niet over u spreken.
Hij voelde opgekropte woede en pijn.
Hij wist er geen weg mee.

Weet dat u altijd aanwezig was in zijn leven!
Hij hield van u!
Ook al heeft hij er geen woorden aan kunnen geven.
In één van mijn doopnamen heeft hij dat toch gekund:
namelijk woorden gegeven aan hoe belangrijk u was voor hem.
Ik ben namelijk naar u genoemd!

Met al mijn liefde voor u,
uw nichtje en naamgenoot Conny
| zaterdag 2 januari 2021, 15:46
Het verhaal van Job van der Linden grijpt me behoorlijk aan. Er zijn geen woorden om dergelijke ervaringen te verzachten. Wel de hoop dat dit soort dingen tot het verleden (gaan) behoren.
W. Brandenburg | dinsdag 29 december 2020, 15:49
Wij hebben j.l. Zaterdag 3 Oktober via een livestream in de zaal van Partycentrum de Lokhorst, de onthulling van het monument van de merwedegijzelaars mee kunnen maken, de plechtigheid was op het grote scherm duidelijk te zien en te horen,het was ondanks de regen die gestaag naar beneden kwam, heel indrukwekkend! Dank aan de kunstenaar die door middel van het kunstwerk een duidelijk beeld heeft geschetst van het drama in 1944, en de verwerking na de tweede wereldoorlog ,en uiteraard dank aan alle mensen die door hun inspanning dit Monument mogelijk hebben gemaakt. Wilma, Wil en Henk de Kluijver.
Henk de Kluijver | dinsdag 6 oktober 2020, 13:57
Ik ben zaterdag bij de onthulling geweest met mijn man. De regen was enorm. Het beeld heel mooi, geweldig dat t'er gekomen is. Deze mensen hebben dat verdiend. Ik was erg trots op hem. Hij was veel met Bas Egas bezig om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. We weten dat hij veel heeft meegemaakt maar hij was altijd voor andere mensen bezig.

Hij maakte het leven mooi!

M.v.g.

N Dame
n stutz dame | maandag 5 oktober 2020, 20:08
Gisteren met dochter de onthulling in Sliedrecht bijgewoond.
Wat was dat indrukwekkend. Heel veel regendruppels die misschien wel de tranen symboliseerden van al deze mannen. Tranen die zij zelf niet konden 'laten'.
Anja, dank voor je jarenlange 'strijd'. Het resultaat is een prachtig eerbetoon aan al de merwedegijzelaars.
Ook mooi dat je moeder dit nog kon meemaken.
Mvg
Dick de Bruin
Dick de Bruin | maandag 5 oktober 2020, 00:04
Ik stond net voor het nieuwe (gisteren) onthulde monument in Werkendam.
Indrukwekkend is het! en zeer mooi gemaakt. thuis deze website opgezocht zodat ik de betekenis er ook van begrijp.
Jacky | zondag 4 oktober 2020, 17:14
Namens mijn schoonmoeder Jozina van der Knaap
Die niet genoemd wordt in het verhaal: Jacob van der Knaap. Zij was het die het gezin op jonge leeftijd verzorgde omdat moeder van der Knaap niet instaat was voor haar eigen gezin te zorgen. Jozina was toen al getrouwd en had een zoon, en dan verzorgde ze haar moeder en ook nog 3 zusters en 5 broers erbij een groot gezin dus, het waren zware tijden voor haar. In die tijd werden er al 3 broers uit het gezin geplaatst en naar een tehuis in Utrecht gebracht om het gezin te ontlasten. Dit mag ook wel gemeld worden vond ik.
Nelis Lagewaard | zaterdag 3 oktober 2020, 18:13
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »