Nieuws

Overdracht/adoptie monument op 16 mei 2024 in Sliedrecht

Op donderdag 16 mei 2024 vindt de officiele overdracht van het project 'adopteer een monument' plaats. Dit project is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Sinds 3 oktober 2020 heeft Sliedrecht een monument voor de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel. Het monument is onderdeel van een drieluik, de andere beelden staan in de gemeentes Altena en Hardinxveld-Giessendam.

Diverse basisscholen hebben interesse getoond in het adopteren van het monument. Op woensdag 17 mei 2023 hebben leerlingen van groep 6b van de Anne de Vriesschool (locatie Deltalaan) het spits afgebeten met een herdenking bij het monument. De adoptietaak wordt dit jaar overgedragen aan de leerlingen van groep 8a van de Oranje Nassauschool.

Het doel van de adoptie is:
- leerlingen vertrouwd maken met het verhaal van de Merwederazzia en hen te leren begrijpen welke dilemma's er in een oorlog kunnen spelen
- leerlingen meer inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip vrijheid
- leerlingen inzicht te geven in de historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van ons democratisch systeem.

Mede namens burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht is iedereen van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. De ceremonie rond de overdracht start om 10.10 uur bij het monument en zal rond 11.10 uur worden afgerond.

Herdenking/adoptie monument door Anne de Vriesschool, 17 mei 2023 (Foto: Richard van Hoek).. Programma adoptie monument Sliedrecht 16 mei 2024
Anja van der Starre | zaterdag 20 april 2024, 19:40

Dinsdag 14 mei 2024: presentatie Merwederazzia, 80 jaar leven met de oorlog

Dinsdagavond 14 mei verzorgt Anja van der Starre op uitnodiging van stichting Cultuur Hardinxveld-Giessendam in Museum de Koperen Knop een presentatie over de Merwederazzia.

Op 16 mei is het 80 jaar geleden dat deze grote vergeldingsrazzia plaatsvond in de dorpen Sliedrecht, Hardinxveld, Giessendam en Werkendam. De razzia was een reactie van de bezetter op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch, nabij de Helsluis. Bij de razzia zijn meer dan 500 mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Ongeveer de helft wordt binnen zeven weken vrijgelaten. De mannen die dit geluk niet hebben, gaan op transport naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen te werk worden gesteld. 28 Gijzelaars overleven het niet; de jongste is 18, de oudste 25 jaar.

De presentatie is van 20.00 – 22.00 uur inclusief een pauze en is gratis toegankelijk. Aanmelden is gewenst via het mailadres: info@cultuurhg.nl.
Aankondiging presentatie in De Koperen Knop op 14 mei 2024
Anja van der Starre | zaterdag 20 april 2024, 19:36

Overdracht (adoptie) monument in Sliedrecht

Op woensdag 17 mei 2023 vindt de officiele overdracht van het project 'adopteer een monument' plaats. Dit project is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Sinds 3 oktober 2020 heeft Sliedrecht een monument voor de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel. Het monument is onderdeel van een drieluik, de andere beelden staan in de gemeentes Altena en Hardinxveld-Giessendam.

Diverse basisscholen hebben interesse getoond in het adopteren van het monument. Op woensdag 17 mei bijten leerlingen van groep 6b van de Anne de Vriesschool (locatie Deltalaan) het spits af met een herdenking bij het monument. De adoptietaak wordt ieder jaar overgedragen aan een andere groep en/of school.

Het doel van de adoptie is:
- leerlingen vertrouwd maken met het verhaal van de Merwederazzia en hen te leren begrijpen welke dilemma's er in een oorlog kunnen spelen
- leerlingen meer inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip vrijheid
- leerlingen inzicht te geven in de historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van ons democratisch systeem.

Mede namens burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht is iedereen van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. De ceremonie rond de overdracht start om 10.10 uur bij het monument en zal rond 11.10 uur worden afgerond.

Programma overdracht monument op 17 mei 2023
Gemeente Sliedrecht/Anja van der Starre | zondag 30 april 2023, 09:23

11 april 2023: Struikelsteen voor Arie Kors Groeneveld gelegd

Dinsdag 11 april 2023 heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig een struikelsteen gelegd voor Arie Kors Groeneveld; dit gebeurde bij zijn ouderlijk huis aan de Rivierdijk 256 in Sliedrecht. Ondanks de regen, waren er behoorlijk wat belangstellenden, waaronder een nabestaande van Arie Kors Groeneveld, enkele buurtbewoners en het voltallige College. Burgemeester Jan de Vries hield een toespraak, waarna mevrouw Van Bommel, de huidige bewoonster van het huis, aan het woord kwam met een bijzonder ontroerend verhaal. Zij vertelde dat Jan, de jongere broer van Arie, enkele jaren geleden bij haar langs was gekomen en haar toen geëmotioneerd had verteld dat het gezin Groeneveld er vroeger had gewoond en dat zijn broer vanaf daar was weggevoerd om nooit meer thuis te komen. Na de minuut stilte legde nichtje Arja een witte roos voor haar oom bij de steen.

Struikelsteen Arie Kors Groeneveld, Rivierdijk 256 Arja Vermeij zal later de witte roos voor haar oom Arie Kors bij de struikelsteen leggen. Gerrit Venis (bestuur St. Struikelstenen) gaat de steen voor Arie Kors Groeneveld aan Demnig aanreiken. Burgemeester Jan de Vries voert het woord bij de steenlegging voor Arie Kors Groeneveld (11-4-2023)
Anja van der Starre | woensdag 12 april 2023, 18:00

Herdenking Kamp Amersfoort 2022

Vandaag is de overdracht van Kamp Amersfoort aan het Rode Kruis herdacht. Vanwege het productieproces van het programma heeft de organisatie eind vorig jaar in verband met de onzekerheid rondom corona moeten besluiten dit jaar nog zonder publiek te herdenken. Uiteraard was er weel weer een waardevol programma wat via een livestream gevolgd kon worden. Livestream gemist of wilt u de herdenking nog een keer bekijken? Dat kan online en op TV via www.kampamersfoort.nl en www.herdenken.tv of via Uitzending gemist op RTV Utrecht.

Rozen bij stenen man (Herdenking 2022, foto: Kamp Amersfoort)
Anja van der Starre | dinsdag 19 april 2022, 20:31
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 14 15 16 »