Nieuws

Afspraken plaquette Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam ondertekend

De toekomst van de plaquette voor de Merwedegijzelaars bij het verenigingsgebouw van Speed ‘74 in Hardinxveld-Giessendam is veiliggesteld. In een overeenkomst is het onderhoud van de omgeving en het behoud van de plaquette bij sloop of andere bestemming van het voormalig schoolgebouw vastgelegd. Ook over de jaarlijkse herdenking door de Calvijn zijn afspraken gemaakt. De overeenkomst is dinsdag 31 augustus 2021 door de betrokken partijen ondertekend.

Burgemeester Dirk Heijkoop en wethouder Jan Nederveen tekenden namens de gemeente. Martin Egas (vertegenwoordiger van de nabestaanden van de Merwedegijzelaars), Bertie den Breejen (voorzitter van Stichting Oranje Trouw), Lineke de Jong (docente van CS De Hoven Calvijn) en Arie van Wijngaarden (vertegenwoordiger van Speed ‘74, de huidige eigenaar van het voormalige schoolgebouw) zetten de handtekening namens hun organisatie.

Gemeente Hardinxveld-Giessendam | dinsdag 7 september 2021, 11:19

Merwederazzia herdacht bij adoptiemonument in Hardinxveld-Giessendam

Gisterenochtend kreeg ik deze foto's doorgestuurd van Lineke, docente geschiedenis op CS De Hoven Calvijn in Hardinxveld-Giessendam. De bovenbouwleerlingen van deze school hebben in 2018 de plaquette voor de Merwedegijzelaars aan de voormalige School met de Bijbel geadopteerd.

Lineke liet weten dat er namens de leerlingen een bloemstuk is neergelegd. Vanwege Corona ook dit jaar uiteraard een andere herdenking dan anders. "Maar", zo schrijft ze "we hebben wel herdacht. Enkele leerlingen hebben persoonlijke en ontroerende werkstukken gemaakt, waardoor ze zich bewuster zijn geworden van hun persoonlijke geschiedenis. En dat is toch bijzonder!"

Een mooie geste weer van de leerlingen en docenten van deze school, die zich sinds 2018 intensief met de geschiedenis van de Merwedegijzelaars bezighoudt.

Bloemstuk van de leerlingen van CS De Hoven Calvijn Bloemstuk van leerlingen van CS De Hoven Calvijn bij de plaquette, het adoptiemonument van de school
Anja van der Starre | maandag 17 mei 2021, 13:24

Merwederazzia herdacht bij nieuw monument in Sliedrecht

Zondagmiddag 16 mei is in Sliedrecht de Merwederazzia herdacht bij het monument aan de Singel, dat op 3 oktober 2020 is onthuld. Naast de burgemeester waren initiatiefnemer voor het monument, Anja van der Starre met haar moeder mevrouw L.C. van der Starre-Parel, en de voorzitter van stichting 4/5 mei Sliedrecht, Nicole Boer, aanwezig.

Tijdens de Merwederazzia op 16 mei 1944 werden bijna zeshonderd jonge mannen in Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld en Werkendam als vergelding voor een actie van het verzet opgepakt en naar kamp Amersfoort afgevoerd. Binnen zes weken na de razzia werd een deel van de opgepakte mannen vrijgelaten. De anderen werden naar werkkampen in Duitsland gestuurd. Een deel van hen, naar verluidt 26 mannen, kwam nooit terug. Sliedrecht kent nog twee in leven zijnde Merwedegijzelaars, Tinus Bos (95) en de in Canada woonachtige Teun van der Welle (100).

Jan de Vries: “Vandaag staan wij stil bij de Merwedegijzelaars en hun nabestaanden, voor wie 16 mei 1944 een onuitwisbare indruk op hun leven heeft gemaakt en daarmee ook op de samenleving van Sliedrecht. Hun angst, onschuld, strijd en verdriet verdienen onze blijvende erkenning en compassie."

Burgemeester Jan de Vries houdt zijn toespraak bij het monument. Mevrouw L.C. van der Starre-Parel en haar dochter Anja hebben een bloemstuk gelegd. Burgemeester De Vries, mevrouw L.C. van der Starre-Parel, Anja van der Starre en Nicole Boer (4 en 5 mei comité). Het monument in Sliedrecht, 16 mei 2021
Gemeente Sliedrecht | maandag 17 mei 2021, 13:08

Stichting '75 jaar vrijheid' plaatst infoborden WO II in Hardinxveld-Giessendam

De Stichting '75 jaar vrijheid' heeft in april 2021 in Hardinxveld-Giessendam een zestal informatieborden over memorabele gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Twee van deze borden hebben betrekking op de Merwederazzia. Het gaat om het bord aan de Stationsstraat nabij de spoorwegovergang (moord op Wouter Smit, april 1944) en bovenaan de Rivierdijk bij de voormalige School met de Bijbel (verzamelplaats Merwedegijzelaars, mei 1944).

Artikel in Het Kompas Hardinxveld-Giessendam d.d. 21 april 2021 Infobord over moord op bakker Wouter Smit aan de noordgeval van herensociëteit De Spijcker Infobord over moord op bakker Wouter Smit Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam. De trap voert naar het plein van de voormalige School met de Bijbel. Het infobord bevindt zich rechts van de trap. Infobord aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam. Op de achtergrond de voormalige School met de Bijbel. Infobord aan de Rivierdijk. De QR-code kan gescand worden voor een directe link naar het digitaal monument.
Anja van der Starre | zondag 25 april 2021, 14:50

Nabestaanden Merwedegijzelaars mogen krans leggen

Martin Egas legt al meer dan 20 jaar samen met zijn zoon Bas op 4 mei een krans in Hardinxveld-Giessendam voor de Merwedegijzelaars. Martin kan zich voorstellen dat andere nabestaanden het ook eervol zouden vinden om de krans eens te leggen. Hij wil daar zeker niet het alleenrecht op claimen.

Niet dat Martin er zelf vanaf wil. Het betekent ieder jaar veel voor hem om de krans te leggen. Hij nam het destijds over van zijn vader Bas en hij beloofde hem dit te blijven doen. Mochten zich dus geen andere nabestaanden melden, dan blijft Martin het zelf doen. Zijn zoon Bas zal hem daarbij vergezellen en dat op termijn waarschijnlijk ook overnemen. De familie vindt het van groot belang de geschiedenis levend te houden.

Wie een nabestaande van een Merwedegijzelaar in Hardinxveld-Giessendam is en graag de krans eens zou willen leggen op 4 mei, kan contact opnemen met Martin via het mailadres: m.egas@ziggo.nl.

Klik hier voor een artikel van Eline Lohman hierover in Het Kompas op 3 januari 2021.

Toespraak Martin Egas, nabestaande Bas Egas, in Hardinxveld-Giessendam, 3 oktober 2020
Anja van der Starre | woensdag 6 januari 2021, 20:42
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 14 15 »