In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (K. Hoek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.F. Hoeve)
hart

Een persoon heeft Martinus Hoek in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Martinus Hoek
Roepnaam: Mart
 
Geboren:zaterdag 28 november 1925 te Sint-Maartensdijk
Overleden: woensdag 5 maart 1986 te Sint-Maartensdijk
Begraven: te Algemene Begraafplaats, Kastelijnsweg 2A Sint-Maartensdijk
 
Adres:Hoogstraat 103
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 68 Administratiekaart Mart Hoek in Kamp Amersfoort Transportkaart Mart Hoek Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Mart Hoek Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het boerenland in de Biesbosch.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1159
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Martinus Hoek is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Mart Hoek is geboren en getogen in Sint-Maartensdijk op het eiland Tholen in Zeeland. In 1944 wordt Tholen door de Duitsers geïnundeerd. De bevolking wordt geëvacueerd en zo wordt het gezin Hoek op 20 juni 1944 in de gemeente Werkendam ingeschreven op het adres Hoogstraat 168, in een steegje bij de familie De Vries. Ook zoon Mart Hoek wordt ingeschreven, terwijl hij al op 16 mei 1944 bij de razzia is opgepakt. Hij werkte als boerenknecht in de Biesbosch op de boerderij van Gijs van den Broek, de vader van Piet van den Broek. Merwedegijzelaar Pieter van Hemert is ook vanuit Sint Maartensdijk met zijn familie geëvacueerd; hij verblijft in Sliedrecht ten tijde van de razzia en wordt daar opgepakt. Van Hemert sterft in Duitsland.

Mart Hoek verblijft na Schkopau in de kampen De Kippe te Lippendorf en Alpenrose in Peres. "Toen hij terugkeerde was het net een oude man, hij had zelfs geen haar meer. Hij vertelde over de honger die ze hebben geleden, met voederbieten van het land probeerden ze nog wat eten binnen te krijgen. En natuurlijk kreeg hij veel klappen", zo vertelt zijn zuster Martina Dorst-Hoek uit Sint-Annaland. Het gezin Hoek keert in 1945 terug in Sint-Maartensdijk. Mart Hoek geniet niet lang van zijn vrijheid in Nederland, omdat hij net als Teus Paans wordt opgeroepen voor militaire dienst in Nederlands Indië. Na twee jaar keert hij terug in Nederland, waar hij boer wordt in Sint-Maartensdijk. Hij blijft zijn hele leven lang vrijgezel en overlijdt in 1985 op 60-jarige leeftijd.


Vorige persoon (K. Hoek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.F. Hoeve)