In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Paans) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.C. Parel)
hart

17 personen hebben Teunis Yges Paans in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Teunis Yges Paans
Roepnaam: Teus
 
Geboren:dinsdag 2 februari 1926 te De Werken/Sleeuwijk
Overleden: donderdag 20 maart 1986
Begraven: te Algemene begraafplaats, Borcharenweg 1, Werkendam
 
Adres:onbekend
Woonplaats:Sleeuwijk
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 87 Transportkaart Teus Paans vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Teus Paans uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Teus Paans
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1267
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Teunis Yges Paans is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

Als beroep van Teus Paans staat op zijn kaart van Kamp Schkopau genoteerd 'Landarbeider', zodat aannemelijk is dat hij in de oorlog bij een boer in de Biesbosch werkte. Hij wordt opgepakt bij de razzia en afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Na enkele weken gaat hij op transport naar Duitsland, waar hij in de kampen Schkopau, de Kippe te Lippendorf en Alpenrose in Peres verblijft.

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Over zijn kampverleden laat hij nooit iets los tegen zijn kinderen. Nadat hij na de oorlog weer thuis is teruggekeerd, blijkt zijn herwonnen vrijheid van korte duur. Al in 1947 wordt Teus Paans (leg.no 260202048) opgeroepen om als militair naar Nederlands Indië te worden uitgezonden. Iets wat ons anno 2011 als onmenselijk voorkomt. Paans is ingedeeld bij het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Hij reist in juni 1947 naar Indië als lid van 4-GRPI, onder commando van luitenant-kolonel J.J. Harkema. Ze vertrekken 4 juni 1947 naar Indonesie, waar ze 14 juli te Semarang arriveren, Het bataljon gaat deel uit maken van de T-('Tijfer') Brigade. Begin augustus 1949 verhuist 4-GRPI naar Zuid-Malang. Na het 'staakt het vuren, wordt het leger in Malang geconcentreerd. Op 3 maart 1950 volgt de inscheping aan boord van de 'Georgic', die op 27 maart 1950 in Rotterdam aankomt. Diezelfde dag keert Paans terug in zijn ouderlijke woning aan de Sleeuwijkse dijk 55 te Werkendam.


Vorige persoon (C. Paans) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.C. Parel)