In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (A. Schagen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Schild)

Naam: Abraham Scherpenisse
Geboren:Donderdag 28 April 1921 te Sint Maartensdijk
Adres:D 189
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Landarbeider
 
Transportkaart Abraham Scherpenisse vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Abraham Scherpenisse Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1072
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Abraham Scherpenisse is vrijgelaten.
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Scherpenisse is in Sint Maartensdijk op Tholen geboren. In het voorjaar van 1943 moesten veel mensen vluchten omdat de Duitsers Tholen onder water hadden gezet uit angst dat de geallieerden daar eventueel zouden landen. Uiteindelijk kwam Abraham Scherpenisse - net als Pieter van Hemert - in Sliedrecht terecht. 

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is te zien, dat Abraham Scherpenisse op het laatste moment is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland, maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is niet bekend.

 

 


Vorige persoon (A. Schagen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Schild)