In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (H.W. Jong) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Jong)
hart

6 personen hebben Jacob Ymert de Jong in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacob Ymert de Jong
Roepnaam: Jaap
 
Geboren:zondag 6 maart 1921 te Sliedrecht
Overleden: maandag 17 december 2012 te Pinetown, North-Carolina, USA
 
Adres:D 579
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Landarbeider
 
Transportkaart Jac. de Jong vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Jac. de Jong Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Jaap de Jong, omstreeks juni 1942 Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Jaap de Jong op latere leeftijd Gerda en Irene, dochters van Jaap de Jong, tijdens hun bezoek aan Sliedrecht (januari 2024) Gerda en Irene met hun nichtje Arja en haar man bij het monument in Sliedrecht (januari 2024)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op weg naar zijn werk .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1275
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacob Ymert de Jong is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De zus van de heer Jaap de Jong vertelt tijdens haar bezoek aan de tentoonstelling in het Sliedrechts Museum op 23 mei 2009, dat haar broer werkzaam was bij een boer. Die ochtend was hij op weg naar zijn werk toen hij werd opgepakt. Uiteindelijk heeft men hem uit Kamp Amersfoort vrij weten te krijgen. Hoe dit precies is gebeurd, is niet bekend. De heer De Jong is later naar Amerika geëmigreerd, waar hij in december 2012 is overleden.

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is inderdaad te zien, dat Jaap de Jong op het laatste moment is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland, maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is niet bekend.

In januari 2024 kwamen Irene en Gerda, twee dochters van Jaap de Jong, vanuit Amerika over naar Nederland. Ze waren op 5 januari samen met hun nicht Arja en haar man in Sliedrecht, waar ze de plaquette, het monument aan de Singel en enkele struikelstenen hebben bezocht (zie foto's).


Vorige persoon (H.W. Jong) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Jong)