In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A.T. Kamsteeg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (B. Keizer)
hart

Een persoon heeft Aart Kant in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Aart Kant
Roepnaam: Aart
 
Geboren:zaterdag 14 maart 1925 te Rijswijk
Overleden: maandag 3 maart 1986 te Rijswijk
 
Adres:Maasdijk 5
Woonplaats:Rijswijk (NB)
Beroep:Landarbeider
 
Anmeldung Lippendorf 4 Aart Kant (Bron: Boekje Brabantse Merwedegijzelaars) Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn Administratiekaart Aart Kant in Kamp Amersfoort Transportkaart Aart Kant Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Aart Kant Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de boerderij van het Kroondomein van de familie Janse.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1153
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Aart Kant is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Aart Kant is teruggekeerd: juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

In de oorlog werkt Aart Kant als boerenknecht van het Kroondomein van de familie Janse. Tijdens de razzia van 16 mei 1944 wordt hij opgepakt. Opmerkelijk genoeg droomt zijn moeder vlak voor de razzia dat haar zoon wordt opgepakt en zwaait ze hem juist die laatste keer nog eens extra na. Kant wordt afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Het gezin Kant krijgt hoop op een spoedige vrijlating als ze geen brief ontvangen om een koffer met kleding naar Kamp Amersfoort te brengen. Helaas blijkt de brief via een omweg naar Rijswijk in Zuid-Holland op een donderdagmorgen toch te arriveren. Diezelfde middag moet de kleding al in Amersfoort gebracht worden. Een chauffeur op het kantoor van Schouten heeft toevallig vrij en brengt de kleren diezelfde middag nog weg. Moeder Kant is bij het pakken van de koffer voor haar zoon pessimistisch. "Die zien we nooit meer terug", zo verzucht ze. Een zus hoort later vanuit Hardinxveld dat er ene Kant of Kamp is omgekomen in het kamp.

Aart Kant komt terecht in kamp Schkopau, de Kippe Lippendorf en Alpenrose in Peres. Zowel uit het kamp de Kippe als vanuit Alpenrose in Peres zijn de jongens hoofdzakelijk tewerkgesteld bij de 'Böhlener Werke'. de Aktiengesellschaft Sachsische Werke (ASW). Puin ruimen na de bombardementen was hun hoofdtaak. Bij een poging het karige menu aan te vullen met wat bieten wordt een kampbewoner zonder pardon doodgeschoten. Het kamp wordt uiteindelijk bevrijd door de Russen. In die tijd bezoekt Aart Kant een Russische arts vanwege zijn zwerende voeten. Deze arts weigert een teen af te zetten. Half juni zet Kant weer voet op de Nederlandse bodem en komt per trein aan in Breda. Daar krijgt hij een lift naar Nieuwendijk en loopt dan naar Rijswijk. In Uitwijk rijdt A. Bron hem op de fiets voorbij, deze rijdt vervolgens direct door naar Kants ouderlijk huis. Broer Leen en zus Bets gaan meteen op de fiets hun broer tegemoet. "We waren zo blij dat we hem weer zagen". Van zijn voeten bleef Kant zijn leven lang last houden. Ën terwijl Aart weg was, moest ik iedere vrijdag de tabaksbonnen bij de kapper inleveren. Al die tabak bleef bewaard voor als Aart weer thuis zou komen", zo vertelt zijn broer Leen.


Vorige persoon (A.T. Kamsteeg) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (B. Keizer)