In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Kraaijeveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Kralingen)
hart

2 personen hebben Maarten Kraaijeveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Maarten Kraaijeveld
Roepnaam: Maarten
 
Geboren:woensdag 7 mei 1924 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 6 augustus 2010
Begraven: donderdag 12 augustus 2010 te Sliedrecht
 
Adres:D 121
Woonplaats:Kinderdijk
Beroep:Schlosser
 
Maarten Kraaijeveld tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling op 30 mei 2009 Vrijlatingsbewijs uit Kamp Amersfoort van Maarten Kraaijeveld d.d. 6 juli 1944 Brief van werkgever Maarten Kraaijeveld (Smit) waarin vreugde wordt uitgesproken over zijn vrijlating uit Kamp Amersfoort Overlijdensadvertentie Maarten Kraaijeveld Achter de woning links vooraan op de foto lagen Kees van Hoek, Maarten Kraaijveld en Bas van den Herik verstopt in de dakgoot (Wijk A 414), Detail plattegrond Wijk A, 414 waar Kees van Hoek, Bas van den Herik en Maarten Kraaijeveld in de goot verstopt lagen. Häftlingsgeldverwaltung Maarten Kraaijeveld Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Maarten Kraaijeveld vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1257
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Maarten Kraaijeveld is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is te zien, dat Maarten Kraaijeveld op het laatste moment is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland, maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is dat zijn werkgever - L. Smit & Zoon uit Kinderdijk - zich heeft ingespannen om Kraaijeveld vrij te krijgen.


Vorige persoon (A. Kraaijeveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Kralingen)