In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (S.G. Kreeft) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (R.T. Kroon)
hart

2 personen hebben Frederik Kreukniet in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Frederik Kreukniet
Roepnaam: Fred
 
Geboren:vrijdag 19 februari 1926 te Bergambacht
Overleden: woensdag 5 januari 2000 te Bergambacht
Begraven: maandag 10 januari 2000 te Bergambacht
 
Adres:Polderstenenmuur C 341
Woonplaats:Dussen
Beroep:Melker
 
Anmeldung Lippendorf 5 Transportkaart Frederik Kreukniet vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Fred Kreukniet Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Frederik Kreukniet
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1074
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Frederik Kreukniet is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Fred Kreukniets vader overlijdt als hij elf jaar oud is en samen met zijn moeder, broers en zussen runnen ze de boerderij aan de Kadijk te Bergambacht. In 1944 werkt hij als melker op de boerderij op de Steenen Muur in de Biesbosch. Als hij bij de razzia van 16 mei wordt opgepakt, wordt hij weggevoerd naar Kamp Amersfoort en later naar Duitsland, waar hij verblijft in de kampen Schkopau, de Kippe te Lippendorf en Alpenrose in Peres. Bij de bevrijding juichen ze als de Amerikanen er aan komen, maar tegelijkertijd naderen de Russen en worden ze beschoten.

De zoon van Kreukniet vertelt dat hij begin jaren zeventig van de vorige eeuw op bezoek is geweest in een dependance van kamp Buchenwald. Het was één van de schaarse momenten dat hij iets losloet over zijn tijd in het kamp."Ik ruik zelfs de geur nog uit die tijd", zo vertelt zijn vader hem. De nachtmerries keerden toen ook weer tijdelijk terug. Na de bevrijding gaat Kreukniet bij een maat achterop de fiets via Limburg weer terug naar huis. Eenmaal thuis blijkt hij ernstig ziek, hij heeft TBC en moet een halve long missen. Hij kuurt een jaar in een tentje bij de boerderij waar hij met zijn broers en zijn zussen woont. Als hij herstelt van zijn ziekte, gaat hij ondanks blijvend letsel werken op een vlasdrogerij.


Vorige persoon (S.G. Kreeft) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (R.T. Kroon)