In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Koorevaar) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Koppelaar)
hart

3 personen hebben Aart Kop in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Aart Kop
Roepnaam: Aart
 
Geboren:zaterdag 16 juni 1923 te Delfzijl
Overleden: maandag 31 augustus 1998 te Dordrecht
Begraven: te Ridderkerk
 
Adres:B 625
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Matroos
 
Aart Kop (foto uit circa 1988) Voorzijde Registration Record (Medical Clearance Certificate) Aart Kop, 26 april 1945 Achterzijde Registration Record (Medical Clearance Certificate) Aart Kop, 26 april 1945 Speldje van de BUNA-Werke van Aart Kop Transportkaart Aart Kop vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Aart Kop Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ziektegeschiedenis-kaart Aart Kop zoals deze werd bijgehouden in Kamp Amersfoort Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn Vragenlijst buitenlandse werknemers Buna-Werke Aart Kop Persoonlijk document van in nazi-Duitsland tewerkgestelde buitenlanders, Aart Kop (voorzijde) Persoonlijk document van in nazi-Duitsland tewerkgestelde buitenlanders, Aart Kop (achterzijde) Lijst met namen van werknemers van de Buna-Werke, Aart Kop en Jos Kraaijeveld Aart Kop in de oorlog
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de kruising Stationsweg/Kerkstraat te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1195
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Aart Kop is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Nietleben, Lager
Plaats, kamp: Zöschen, Lager
Plaats, kamp: Schafstädt, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, BUNA-Werke
 
Aart Kop is teruggekeerd: donderdag 26 april 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Wim, de zoon van Aart Kop mailt op 28 januari 2010 het volgende: 'Volgens mijn tante (zus van mijn vader) liep mijn vader op 16 mei 1944 vanaf de Baanstoep de Kerkbuurt op richting de Grote Kerk. Op de kruising van de Stationsweg met de Kerkstraat/Kerkbuurt werd hij door de Duitsers opgepakt. Achter de Grote Kerk werden de gijzelaars verzameld, waarna ze werden afgevoerd naar Kamp Amersfoort'.

Zie ook het verhaal van Jos Kraaijeveld op deze site.


Vorige persoon (A. Koorevaar) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Koppelaar)