In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (P. Korsman) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (N.C. Korswagen)

Naam: Izaak Korswagen
Roepnaam: Izaak
Geboren:Zaterdag 30 December 1922
Adres:D 230
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Monteur
 
Transportkaart Izaak Korswagen vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ziektegeschiedenis-kaart Izaak Korswagen zoals deze werd bijgehouden in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Izaak Korswagen uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen)
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1204
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Izaak Korswagen is vrijgelaten: Augustus 1944
 
Overleden:
 
Persoonlijk verhaal:
 

Izaak Korswagen was al wel geselecteerd voor transport naar Duitsland, maar is niet vertrokken zoals het document op deze pagina laat zien, waarschijnlijk omdat hij op het moment van vertrek in de ziekenbarak verbleef (zie ander document op deze pagina). Op de pagina van Merwedegijzelaar Piet Parel lezen we het volgende verhaal, wat mogelijk ook op de heren Aart Korevaar, Izaak Korswagen en Wim Hoftijzer van toepassing is.

 


Vorige persoon (P. Korsman) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (N.C. Korswagen)