In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Rek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.G. Rietveld)
hart

Een persoon heeft Adrianus Rietveld in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adrianus Rietveld
Roepnaam: Ad
 
Geboren:zaterdag 11 april 1925
Overleden: woensdag 25 juli 2007
Begraven: maandag 30 juli 2007
 
Adres:A 533
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Metaalarbeider
 
Albert Gort (l) en zijn vriend Ad Rietveld kort nadat ze in juli 1944 uit Kamp Amersfoort werden vrijgelaten (met kaalgeschoren hoofden, omdat ze aanvankelijk op transport naar Duitsland zouden gaan) Overlijdensadvertentie Ad Rietveld Transportkaart Ad Rietveld vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Ad Rietveld Kamp Amersfoort Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen Administratiekaart Ad Rietveld in Kamp Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1136
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adrianus Rietveld is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Aan de transportkaart vanuit Kamp Amersfoort is te zien, dat Ad Rietveld op het laatste moment is vrijgelaten. Hij was dus wel geselecteerd voor transport naar Duitsland (en reeds kaalgeschoren), maar hij is niet daadwerkelijk meegegaan. De reden hiervoor is niet bekend.Dit geldt ook voor zijn vriend Albert Gort uit Sliedrecht, die eveneens bij de Merwederazzia werd opgepakt.

De vrienden zijn allebei op 6 juli 1944 vrijgelaten; kort daarna gaan ze samen op de foto.

 


Vorige persoon (C. Rek) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.G. Rietveld)