In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A.G. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Rietveld)
hart

6 personen hebben Arie Leendert Rietveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Arie Leendert Rietveld
Roepnaam: Arie
 
Geboren:zaterdag 27 oktober 1923 te Giessendam
Overleden: vrijdag 12 januari 2001 te Gorinchem
Begraven: te Giessen-Oudekerk, Kerkhof NH-kerk, Oudkerkseweg
 
Adres:C 248
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Landbouwer
 
Anmeldung Lippendorf 7 Administratiekaart Arie Rietveld in Kamp Amersfoort Häftlingsgeldverwaltung Arie Rietveld Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Arie Rietveld Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Arie Rietveld, foto op persoonsbewijs (circa 1941) Arie Rietveld na de oorlog Het gezin Rietveld kort na de oorlog, bovenaan v.l.n.r. Niesje, Toon, Arie, Gerrrit en Fop. Zittend vooraan Drien links en rechts Metje.
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: tijdens het koeienmelken in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1126
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Arie Leendert Rietveld is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Arie Rietveld is tegelijk met zijn broers Gerrit en Toon opgepakt. Toon was de oudste, die werd later vrijgelaten omdat hij niet kon worden gemist op het boerenbedrijf. Zijn zuster Niesje had hierin een belangrijke rol. Hun ouders leefden niet meer en door het wegvallen van de drie opgepakte broers, zou de hele boerderij verzorgd moeten worden door twee zussen (Drien en Niesje) en de jongste broer Fop (16 jaar) van het gezin. Niesje ging hoogstpersoonlijk naar de Duitsers en daardoor wist ze haar oudste broer vrij te krijgen.


Vorige persoon (A.G. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Rietveld)