In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A.L. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Rietveld)
hart

5 personen hebben Gerrit Rietveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Gerrit Rietveld
 
Geboren:zondag 26 maart 1922 te Giessendam
Overleden: donderdag 7 oktober 1999 te Hardinxveld-Giessendam
 
Adres:C 248
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Landbouwer
 
Anmeldung Lippendorf 7 Transportkaart Gerrit Rietveld vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Gerrit Rietveld Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Gerrit Rietveld in Kamp Amersfoort Het gezin Rietveld kort na de oorlog, bovenaan v.l.n.r. Niesje, Toon, Arie, Gerrrit en Fop. Zittend vooraan Drien links en rechts Metje. Gerrit Rietveld, kort na de oorlog
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: tijdens het koeienmelken in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1127
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Gerrit Rietveld is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Schkopau, Gemeinschaftslager
Plaats, kamp: Lippendorf, De Kippe
Plaats, kamp: Peres, Alpenrose
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Schkopau, BUNA-Werke
 
Gerrit Rietveld is teruggekeerd: 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Gerrit Rietveld is tegelijk met zijn broers Arie en Toon opgepakt. Toon was de oudste, die werd later vrijgelaten omdat hij niet kon worden gemist op het boerenbedrijf. Zijn zuster Niesje had hierin een belangrijke rol. Hun ouders leefden niet meer en door het wegvallen van de drie opgepakte broers, zou de hele boerderij verzorgd moeten worden door twee zussen (Drien en Niesje) en de jongste broer Fop (16 jaar) van het gezin. Niesje ging hoogstpersoonlijk naar de Duitsers en daardoor wist ze haar oudste broer vrij te krijgen.

Gerrit kwam met TBC uit Duitsland terug, waarna hij vervolgens naar Weizicht in Dordrecht ging om te kuren. Omstreeks 1947 bivakkeerde hij in een tentje vlak naast de woning van zijn zuster Niesje die inmiddels getrouwd was, maar veel aan de zorg voor haar uit Duitsland teruggekeerde broers deed.


Vorige persoon (A.L. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Rietveld)