In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J.H. Ritmeester) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Romijn)
hart

4 personen hebben Engel Rochat in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Engel Rochat
Roepnaam: Engel
 
Geboren:zaterdag 13 februari 1926 te Gorinchem
Overleden: donderdag 27 januari 1983 te Gorinchem
Begraven: dinsdag 1 februari 1983 te Gorinchem, oude algemene begraafplaats W, de Vries Robbéweg
 
Adres:Rivierdijk B 199
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Arbeider
 
Engel Rochat Rouwkaart Engel Rochat Transportkaart Engel Rochat vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Engel Rochat Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1165
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Engel Rochat is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 13 februari 2016 mailt Mariska den Breejen de volgende informatie: "Engel Rochat was een broer van mijn oma, dus mijn oudoom. Hij is in Kamp Amersfoort vrijgelaten, nadat zijn vader een gesprek had met meneer Verheul (die had een drankenwinkel op de Peulenstraat in Hardinxveld). De ouders van Engel waren toen 25 jaar getrouwd en er viel volgens zijn vader niets te vieren, als je zoon in Amersfoort vast zat. Meneer Verheul heeft ervoor gezorgd, dat Engel toen vrij kwam. Engel is na de oorlog getrouwd en heeft twee kinderen gekregen. Hij heeft gewerkt als sluiswachter op het eind in Gorinchem en daar is hij, toen hij zijn beroep uitoefende, ook gestorven".


Vorige persoon (J.H. Ritmeester) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Romijn)