In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (E. Rochat) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.A. Rooij)

Naam: Gerrit Romijn
Roepnaam: Gerrit
Geboren:Vrijdag 16 Mei 1919 te Hardinxveld
Adres:Rivierdijk A 417
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Arbeider
 
Häftlingsgeldverwaltung Gerrit Romijn Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Gerrit Romijn vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Gerrit Romijn Persoonsbewijs van Gerrit Romijn, november 1941
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1245
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Gerrit Romijn is vrijgelaten: Donderdag 6 Juli 1944
 
Overleden: Vrijdag 26 April 2002 te Gorinchem
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Persoonlijk verhaal:
 

Op 6 mei 2008 mailt Ro Romijn, de zoon van Gerrit, het volgende:

'Op 16 mei 1944 werd mijn vader 25 jaar. Hij was in de veronderstelling dat de razzia tot de leeftijdsgrens van 25 jaar was. Helaas was het tot en met 25 jaar en hij werd dus toch opgepakt. Zijn vader (mijn opa dus) wist zeker dat zijn zoon terug zou komen. In de Bijbel had hij namelijk Habakuk 2:3c gelezen waar staat: "Want Hij zal gewisselijk komen, Hij zal niet achterblijven". Mijn opa wist dat deze tekst op zijn zoon sloeg.

Na een aantal weken in kamp Amersfoort te hebben gezeten werd hij als allerlaatste vrijgelaten, net voor het transport naar Duitsland' (zie ook het document op deze pagina).


Vorige persoon (E. Rochat) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.A. Rooij)