In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Ruiter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K. Ruiter)
hart

Een persoon heeft Dirk Jan de Ruiter in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Dirk Jan de Ruiter
Roepnaam: Dirk Jan
 
Geboren:donderdag 3 juli 1919 te Hardinxveld
Overleden: maandag 13 december 1999 te Amersfoort
Begraven: te Begraafplaats Lambalgen, Nieuwstraat 105, Scherpenzeel
 
Adres:Rivierdijk A 63
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Erdarbeiter
 
Häftlingsgeldverwaltung Dirk J. de Ruiter Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Dirk J. de Ruiter vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Dirk Jan de Ruiter, PDL Amersfoort Bladzijde 30 van de transportlijst van Kamp Amersfoort naar Duitsland d.d. 6.7.1944 Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1302
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Dirk Jan de Ruiter is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Ten aanzien van enkele Hardinxveldse en Werkendamse Merwedegijzelaars liggen in het CABR dossier 71055 van de NSB-er Cornelis Leendert Verhagen uit Hardinxveld enkele verklaringen over de hulp die laatstgenoemde geboden heeft bij hun vrijlating. Hieronder een dergelijke verklaring (stuk 62):

Mijne Heren,

Hiermede verklaart ondergetekende dat hem bekend is, dat C.L.Verhagen, Buldersteeg, Hardinxveld z’n krachten aangewend heeft om mij uit het concentratiekamp Amersfoort te bevrijden. Deze daad was niet persoonlijk, want ook voor andere jongens heeft hij zulks gedaan.

Reden dat hij zulks deed was wel het feit dat Verhagen het niet eens was met de razzia waarvan wij de dupe werden. De kosten welke Verhagen voor ons maakte, zijn door hem zelf betaald.

Hoogachtend,

w.g. D.J. de Ruiter. A 63

Hardinxveld


Vorige persoon (C. Ruiter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K. Ruiter)