In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Ruijter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Ruis)
hart

3 personen hebben Huibert Teunis de Ruijter in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Huibert Teunis de Ruijter
Roepnaam: Huibert Teun
 
Geboren:zaterdag 22 oktober 1921 te Hardinxveld
Overleden: zondag 9 juni 1963 te Hardinxveld-Giessendam
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Krommegat
 
Adres:Hofweerstraat 10
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Schilder
 
Persoonsbewijs Huibert Teunis de Ruijter Huibert Teun de Ruijter Häftlingsgeldverwaltung Huib de Ruijter Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Huib de Ruijter vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Huib de Ruijter in Kamp Amersfoort Bladzijde 30 van de transportlijst van Kamp Amersfoort naar Duitsland d.d. 6.7.1944 Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 6 juli 1944 Huibert Teun de Ruijter op zijn trouwdag op 24 augustus 1951
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: aan de Rivierdijk (toen Zevenhuizen) in Boven-Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1237
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Huibert Teunis de Ruijter is vrijgelaten: donderdag 6 juli 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Naar aanleiding van de documentaire "De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders" mailt zoon Bert de Ruijter op 9 mei 2019 het volgende:

"Mijn vader is opgepakt op de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld, die plek heette destijds Zevenhuizen. Hij was toen aan het werk bij zijn grootouders De Ruijter. Zijn moeder was erbij toen haar zoon werd opgepakt, protesteerde hevig en kreeg een paar schoppen van Duitse soldaten. Zijn gevangenennummer was 1237 zie ik op de website. Onze latere buurman, Piet Vermeulen, ook opgepakt op zijn werk in het Krommegat, kreeg nummer 1238. Die arme jongens zijn wellicht na elkaar gepakt. Ik heb vijf Merwedegijzelaars erg goed gekend tot aan hun dood rond het jaar 2000. Er werd nauwelijks over hun ontberingen gesproken door ze.  

Afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Wat ik weet: de rozentuin. Kotalla was een meedogenloze sadist, draaide een stok in de baard van een Joodse man en trok hem uit, schopte gevangenen in hun kruis, herdershonden die gevangenen (bijna) doodbeten. De moeder van mijn vader (mijn oma) was bijna dagelijks op bezoek bij de Hardinxveldse NSB burgemeester Zuiderhout om te vragen of hij haar zoon thuis kon krijgen. Dat is gelukt. Hij werd vrijgelaten, naar we denken op 6 juli 1944, de dag voor het vertrek van de meeste gevangengenomen jongens naar Duitse kampen. We weten het niet zeker. 

Mijn vader klopte aan bij een familie in Amersfoort voor hulp, die hebben hem thuis gebracht. Hij had een gat (open wond) in zijn rug van 30 cm doorsnede van de luis. Hij bracht het er relatief goed van af ...".


Vorige persoon (C. Ruijter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Ruis)