In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (C. Ruijter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Ruis)

Naam: Huibert Teunis de Ruijter
Roepnaam: Huibert Teun
Geboren:Zaterdag 22 Oktober 1921 te Hardinxveld
Adres:Hofweerstraat 10
Woonplaats:Hardinxveld
Beroep:Schilder
 
Persoonsbewijs Huibert Teunis de Ruijter Huibert Teunis de Ruijter
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: aan de Rivierdijk (toen Zevenhuizen) in Boven-Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1237
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Huibert Teunis de Ruijter is vrijgelaten: Juli 1944
 
Overleden: Zondag 9 Juni 1963
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Krommegat
 
Persoonlijk verhaal:
 

Naar aanleiding van de documentaire "De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders" mailt zoon Bert de Ruijter op 9 mei 2019 het volgende:

"Mijn vader is opgepakt op de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld, die plek heette toen Zevenhuizen. Hij was toen aan het werk bij zijn grootouders De Ruijter. Zijn moeder was erbij toen haar zoon werd opgepakt, protesteerde hevig en kreeg een paar schoppen van Duitse soldaten. Zijn gevangenennummer was 1237, zie ik op de website. Onze latere buurman, Piet Vermeulen, ook opgepakt op zijn werk in het Krommegat, kreeg nummer 1238. Die arme jongens zijn wellicht na elkaar gepakt. Ik heb vijf Merwedegijzelaars erg goed gekend tot aan hun dood rond het jaar 2000. Er werd nauwelijks over hun ontberingen gesproken door ze.  

Afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Wat ik weet: de rozentuin. Kotälla was een meedogenloze sadist, draaide een stok in de baard van een Joodse man en trok hem uit, schopte gevangenen in hun kruis, herdershonden die gevangenen (bijna) doodbeten. De moeder van mijn vader (mijn oma) was bijna dagelijks op bezoek bij de Hardinxveldse NSB burgemeester Zuiderhout om te vragen of hij haar zoon thuis kon krijgen. Dat is gelukt. Hij werd vrijgelaten, naar we denken op 6 juli, de dag voor het vertrek van de meeste gevangengenomen jongens naar Duitse kampen. We weten het niet zeker. 

Mijn vader klopte aan bij een familie in Amersfoort voor hulp. Die hem hebben thuis gebracht. Hij had een gat (open wond) in zijn rug van 30 cm doorsnede van de luis. Hij bracht het er relatief goed van af ...".


Vorige persoon (C. Ruijter) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (G. Ruis)