In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Schild) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (M.J. Schuit)
hart

Een persoon heeft Pieter Schouten in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Pieter Schouten
Roepnaam: Pieter
 
Geboren:zaterdag 10 april 1920 te De Werken
Overleden: donderdag 4 januari 1945 te Braunschweig
Herbegraven: te Loenen, Ereveld, Vak E 238
 
Adres:Biesbosch 18
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Landarbeider
 
Graf Pieter Schouten te Loenen, Ereveld, Vak E 238 Overzichtsfoto grafveld Pieter Schouten te Loenen Häftlingsgeldverwaltung Pieter Schouten Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Pieter Schouten vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Pieter Schouten Representant Pietjan achter de steen van Pieter Schouten tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 De steen van Pieter Schouten tijdens Ereveld vol Leven, 4 mei 2018 Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Herdenkingsplaat in Werkendam met daarop de namen van 4 omgekomen Merwedegijzelaars: Van Hartingsvelt, Ippel, Den Hollander en Schouten Arbeidsongeschiktheidskaart van Pieter Schouten; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Pieter Schouten; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn Overlijdensakte Pieter Schouten, opgemaakt te Helmstedt nr. 9/1945 Ausweis Pieter Schouten(achterzijde), Flugmotoren-Werke, Salzgitter Ausweis Pieter Schouten, Flugmotoren-Werke, Salzgitter
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1192
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Pieter Schouten is NIET vrijgelaten
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

Toen Pieter Schouten bij de razzia van 16 mei 1944 werd opgepakt, was hij al ziek. Toch moet hij in Kamp Amersfoort hersteld zijn, want hij gaat 7 juli 1944 met honderden andere gevangenen op transport naar Duitsland. Van de groep uit Amersfoort worden de mannen met achternamen die beginnen met de letters S t/m Z op het station van Braunschweig uit de trein gehaald. Schouten overlijdt op 4 januari 1945 in die stad. Schouten is later herbegraven op het ereveld in Loenen.


Vorige persoon (A. Schild) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (M.J. Schuit)