In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Schouten) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.W. Sluijs)
hart

4 personen hebben Mathijs Johannes van der Schuit in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Mathijs Johannes van der Schuit
Roepnaam: Thijs
 
Geboren:woensdag 25 mei 1921 te Werkendam
Overleden: maandag 26 september 2005 te Werkendam
Begraven: te Werkendam
 
Adres:Vissersdijk 83c
Woonplaats:Werkendam
Beroep:Landarbeider
 
De Vrijheidscourant, interview met zoon van Cees Paans, 5 mei 2005. Voor de volledig tekst zie Cees Paans in de namenlijst. Transportkaart Thijs van der Schuit vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Thijs van der Schuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Thijs van der Schuit Arbeidsongeschiktheidskaart van Thijs van der Schuit; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Thijs van der Schuit; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het boerenland in de Biesbosch.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1236
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Mathijs Johannes van der Schuit is NIET vrijgelaten
 
Persoonlijk verhaal:
 

Thijs van der Schuit wordt bij de razzia van 16 mei 1944 opgepakt en afgevoerd naar Kamp Amersfoort. In de vroege ochtend van 7 juli 1944 gaat hij op transport naar Duitsland. Op station Braunschweig worden alle mannen waarvan de achternaam begint met de letters S t/m Z uit de trein gehaald.

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) vertelt Thijs van der Schuits dochter Hanneke den Haan-van der Schuit het volgende:

"Mijn vader was zeer zwijgzaam over zijn verblijf in de kampen. Hij heeft nog wel eens verteld, dat een bewaker alle kommen soep omschopte, zodat ze nog niets te eten hadden. Ook bracht hij na de oorlog een horloge mee van iemand die in Duitsland was overleden. Dat wilde hij graag terug geven aan de nabestaanden. Toen hij daar met het horloge aan de deur stond, werd hij door de vrouw afgescheept. Dat was heel pijnlijk voor hem. En verder had hij een enorme hekel aan Duitsers".


Vorige persoon (P. Schouten) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P.W. Sluijs)