In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J.C. Sluis) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E. Stam)
hart

8 personen hebben Kornelis de Snoo in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Kornelis de Snoo
Roepnaam: Kees
 
Geboren:zondag 17 januari 1926 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 20 januari 1978 te Sliedrecht
Begraven: te Sliedrecht
 
Adres:Stationsweg 44
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Smid
 
Häftlingsgeldverwaltung Kornelis de Snoo Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Kornelis de Snoo vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kees-Jan (r), kleinzoon van Kees de Snoo, maakt samen met vriend Bas een werkstuk over de razzia (16-11-2018) Kees de Snoo Bijbeltje dat Kees de Snoo mee nam naar Duitsland Foto genomen bij de smederij van weduwe Schook waar Kees de Snoo (tweede van links) werkte. Hij is hier 16 mei 1944 opgepakt. Bijbeltje dat Kees de Snoo bij zich heeft gehad met daarin geschreven: ‘Ter gedachtenis aan het vertrek na Duitschland voor Kornelis de Snoo Geb: 17-1-1926 te Sliedrecht’ Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars Administratiekaart Kornelis de Snoo in Kamp Amersfoort Arbeidsongeschiktheidskaart van Kornelis de Snoo; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Kornelis de Snoo; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die op 6 juli 1944 op transport naar Duitsland gesteld zijn
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: bij de smederij van weduwe Schook aan de Rivierdijk te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1176
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Kornelis de Snoo is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Büssing
 
Persoonlijk verhaal:
 

Dochter Mieke Romijn-de Snoo stuurt op 22 april 2019 een foto van haar vader en een foto van een bijbeltje met inscriptie dat hij in Duitsland bij zich had. Op 25 januari 2020 mailt ze de volgende aanvullende informatie:

"Mijn vader Kees de Snoo werd op 16 mei 1944 opgepakt bij zijn werkgever de smederij van weduwe Schook aan de Rivierdijk.

Ons is bekend geworden hoe hij aan het Bijbeltje is gekomen. Dit hebben we in juni 2019 vernomen van een goede vriendin van onze ouders, die het kort na de razzia zelf van zus Nel gehoord heeft. Kees stond in de rij bij de kerk. Zijn zus Nel heeft daar contact met hem gehad. Ze kreeg toestemming van een Duitser om schone kleding te brengen. Kees had door zijn werk als smid erg vuile kleding aan. Hij heeft toen zelf gevraagd er een Bijbeltje bij te stoppen. Zijn zus Nel is schone kleding wezen halen en heeft een Bijbeltje gekocht en dat vervolgens bij de kerk gebracht. Omdat ze toen nog niet wisten dat hij in Duitsland terecht zou komen is het aannemelijk dat de inscriptie later na thuiskomst er pas ingeschreven is. Hij heeft veel steun uit zijn Bijbeltje geput" .


Vorige persoon (J.C. Sluis) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E. Stam)