In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (P.W. Sluijs) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E. Stam)

Naam: Kornelis de Snoo
Roepnaam: Kees
Geboren:Zondag 17 Januari 1926 te Sliedrecht
Adres:Stationsweg 44
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Smid
 
Häftlingsgeldverwaltung Kornelis de Snoo Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Kornelis de Snoo vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Kees-Jan (r), kleinzoon van Kees de Snoo, maakt samen met vriend Bas een werkstuk over de razzia (16-11-2018) Kees de Snoo Bijbeltje dat Kees de Snoo mee nam naar Duitsland Foto genomen bij de smederij van weduwe Schook waar Kees de Snoo (tweede van links) werkte. Hij is hier 16 mei 1944 opgepakt. Bijbeltje dat Kees de Snoo bij zich heeft gehad met daarin geschreven: ‘Ter gedachtenis aan het vertrek na Duitschland voor Kornelis de Snoo Geb: 17-1-1926 te Sliedrecht’ Geldverwaltung met daarop de namen van diverse Merwedegijzelaars
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: bij de smederij van weduwe Schook aan de Rivierdijk te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA werden alle persoonsgegevens genoteerd waaronder het beroep van de gevangene.
Gevangenenr:1176
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Kornelis de Snoo is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, B├╝ssing
 
Overleden: Vrijdag 20 Januari 1978 te Sliedrecht
Begraven: te Sliedrecht
 
Persoonlijk verhaal:
 

Dochter Mieke Romijn-de Snoo stuurt op 22 april 2019 aanvullende informatie over haar vader en een foto.

Kees de Snoo werd op 16 mei 1944 opgepakt bij zijn werkgever de smederij van weduwe Schook aan de Rivierdijk.

Ook is er een foto gestuurd van een bijbeltje met inscriptie. De tekst van die inscriptie zou er op kunnen duiden, dat het bijbeltje - stiekem - is meegegeven in de koffer die iedere familie eind juni 1944 moest aanleveren in Kamp Amersfoort voor hun echtgenoot of zoon. In die koffer moest kleding zitten, etenswaren en andere zaken waren beslist niet toegestaan.
Maar het kan ook zijn, dat het bijbeltje al aan Kees is meegegeven op 16 mei 1944. Mieke, dochter van Kees, zegt dat er een verhaal gaat dat Kees' zus Nel het hem heeft aangereikt nadat hij was opgepakt. Als dit zo is, dan is dit ook uitzonderlijk want de opgepakte jongens werden goed afgeschermd nadat ze bij de Grote Kerk werden neergezet. Mocht dit wel het geval geweest zijn, dan is de inscriptie pas na de oorlog in het bijbeltje geschreven. Op 16 mei 1944 was namelijk nog niet bekend, dat de groep gijzelaars naar Duitsland zou gaan.

Feit blijft, dat Kees de Snoo het bijbeltje in Duitsland bij zich heeft gehad en daar veel steun uit geput heeft.


Vorige persoon (P.W. Sluijs) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (E. Stam)