In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Vos) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Vos)
hart

2 personen hebben Gerrit Vos in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Gerrit Vos
Roepnaam: Gerrit
 
Geboren:dinsdag 10 juni 1919 te Leerdam
Overleden: vrijdag 3 augustus 2012 te Hardinxveld-Giessendam
Begraven: te Hardinxveld-Giessendam, Spindermolen
 
Adres:A 112
Woonplaats:Vuren
Beroep:IJzervlechter
 
Station Emmerstedt (thans gesloten) Omgeving Lager am schwarzen Berg. Het kamp lag links naast de rails. Gerrit Vos, gijzelaarskaart uit Kamp Amersfoort (bron: Digitaal archief ITS Bad Arolsen) Gerrit Vos, 'Häftlingsgeldverwaltung' (bron: Digitaal archief, ITS Bad Arolsen) Gerrit Vos, 14 juli 1944 op transport naar Duitsland (Bron: Digitaal archief, ITS Bad Arolsen) Kaartje van Braunschweig rond 1900 met Luther Werke. Bron Wikipedia Luther Werke Braunschweig in mei 1945 gemaakt door de US Air Force. Bron: www.trolley-mission.de
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de fiets naar het werk in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1060
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Gerrit Vos is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Braunschweig, Lager Bahnhofstrasse
Plaats, kamp: Emmerstedt, Lager Am schwarzen Berg
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Luther Werke
Plaats, plek: Emmerstedt bij Helmstedt, Oude glasfabriek
 
Gerrit Vos is teruggekeerd: zaterdag 21 april 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

In een telefoongesprek met de heer Vos d.d. 27 maart 2006 meldt hij het volgende:

'Ik woonde in Vuren en werkte in Hardinxveld bij het Gemaal. Daar fietste ik iedere dag heen. Ook op dinsdag 16 mei 1944. De Duitsers hielden me aan en zo werd ik met de andere opgepakte mannen afgevoerd naar Kamp Amersfoort.

Op 6 juli 1944 moest ik voor straf de hele dag op appel staan, uiteraard zonder eten of drinken. Tegen de avond hield ik dat niet langer vol. Ik viel flauw en werd afgevoerd naar de ziekenbarak, ik herinner me daar verder weinig van. De volgende dag bleek dat er 's nachts een transport naar Duitsland had plaatsgevonden van veel medegevangen, ook van de jongens uit het gebied rond de Merwede. Ik ontsprong de dans helaas niet, een week later - op 14 juli 1944 -  werd ik alsnog op transport gesteld. In Duitsland kwam ik zo'n 40 kilometer van Braunschweig terecht. Het Lager heette 'Am schwarzen Bergen', omdat het grensde aan een grote zwarte zandberg. In dat kamp kende ik niemand. Er waren wel Nederlanders, maar niemand die ik vanuit Amersfoort kende. Ook waren er Russische vrouwen en Italianen. Ik werd te werk gesteld in een oude glasfabriek, die destijds dienst deed als vliegtuigfabriek, waar de rompen in elkaar gezet werden.

Op 12 april 1945 zijn wij bevrijd door de Amerikanen. Op eigen kracht ben ik terug naar Nederland gegaan. Op 21 april ging ik bij Drenthe de grens over. In Vuren wachtte mij echter geen warm onthaal. Mijn vrouw zat niet meer op me te wachten om het zo maar te zeggen. Dat was wel moeilijk, vooral omdat we samen een zoontje hadden. Die kleine jongen was 7 weken toen ik werd opgepakt. Van mijn vrouw ben ik gescheiden, mijn zoontje ben ik gelukkig wel blijven zien. Helaas is hij op jonge leeftijd gestorven. Later ben ik hertrouwd met een hele lieve vrouw. We zijn ruim 52 jaar samen geweest, twee jaar geleden is ze overleden'.

Naschrift AvdS: de geboortedatum van Gerrit Vos staat verkeerd op de papieren van Kamp Amersfoort. De juiste datum is 10 juni 1919.


Vorige persoon (C. Vos) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Vos)