In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Verwaal) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vet)
hart

Een persoon heeft Arie Gerrit Verweerd in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Arie Gerrit Verweerd
Roepnaam: Arie
 
Geboren:maandag 12 januari 1925 te Sliedrecht
Overleden: dinsdag 3 augustus 2010
Begraven: te Sliedrecht
 
Adres:Van den Houte Willemsplein 1
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Hilfsarbeiter
 
Büssing fabriek aan de Bocklerstrasse rond 2000 Lager Mascherode aan de Salzdahlumerstrasse en de Büssing fabriek over het spoor Büssing fabriek interieur rond 15 april 1945 na een bombardement Büssing fabriek in 1924 Häftlingsgeldverwaltung Arie Verweerd Kamp Amersfoort Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen Transportkaart Arie Verweerd vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Arie Verweerd in Kamp Amersfoort Arbeidsongeschiktheidskaart van Arie Verweerd; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Arie Verweerd; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de bus op weg naar Alblasserdam ter hoogte van Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1131
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Arie Gerrit Verweerd is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, B├╝ssing Brandweer
 
Arie Gerrit Verweerd is teruggekeerd: juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Verweerd was 19 jaar toen hij werd opgepakt. Hij zat in de bus op weg naar Alblasserdam, waar hij werk had. In eerste instantie lieten de Duitsers de bus gaan, later werd hij alsnog opgepakt en afgevoerd naar het plein bij de kerk in Sliedrecht, waar hij de hele dag moest staan. 's Avonds werd hij op transport naar Kamp Amersfoort gesteld en later naar Duitsland. In Braunschweig werd de groep gesplitst. De heer Verweerd kwam terecht in Kamp Mascherode vlakbij Braunschweig.

Opgetekend naar aanleiding van een telefoongesprek d.d. 29 maart 2006


Vorige persoon (P. Verwaal) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vet)