In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C.M. Visser) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Visser)
hart

6 personen hebben Hendrik Visser in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Hendrik Visser
Roepnaam: Henk
 
Geboren:dinsdag 1 november 1921 te Sliedrecht
Overleden: maandag 21 juli 1997 te Gorinchem
 
Adres:
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Hilfsarbeiter
 
Henk Visser omstreeks 1949 Häftlingsgeldverwaltung Henk Visser Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Transportkaart Henk Visser vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ausweis Henk Visser, voorzijde Ausweis Henk Visser, achterzijde Arbeidsongeschiktheidskaart van Henk Visser; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Henk Visser; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1115
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Hendrik Visser is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Walbeck, Café Lauenroth en Berentz
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Grasleben/Walbeck, Büssing, Flumo (zoutmijn)
 
Hendrik Visser is teruggekeerd: 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 
Dochter Pieta Visser mailt dinsdag 19 mei 2009:
"Mijn vader heeft nooit verteld waar hij gevangen werd gehouden in Duitsland en ook niet dat hij tot een groep behoorde. Hij zat tijdens de razzia ondergedoken na een verlof van de arbeitseinsatz in Duitsland. Ik weet wel, dat hij gedurende lange tijd in een sanatorium in de Achterhoek heeft gelegen. Volgens een jongere broer van mijn vader is hij pas najaar 1945 teruggekeerd".

Opmerking Anja van der Starre:
"Op basis van de achternaam van Henk Visser is het hoogst aannemelijk dat hij in kamp Walbeck gezeten heeft. Hier verbleven veel gijzelaars waarvan de achternaam begon met de letters S t/m Z. De zuster van Arie van 't Verlaat uit Hardinxveld vertellen maart 2009, dat er na de oorlog een Henk Visser bij hen thuis kwam die het tragische nieuws over Aries dood kwam vertellen.
100% zekerheid over het bovenstaande heb ik echter niet".

Vorige persoon (C.M. Visser) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Visser)