In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (H. Vos) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vuuren)
hart

Een persoon heeft Dirk van Vuuren in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Dirk van Vuuren
Roepnaam: Dirk
 
Geboren:donderdag 7 oktober 1926 te Sleeuwijk
Overleden: zondag 13 juni 2004
 
Adres:Nr. 259
Woonplaats:Sleeuwijk
Beroep:Landarbeider
 
Transportkaart Dirk van Vuuren vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ziektekaart uit Kamp Amersfoort van Dirk van Vuuren Häftlingsgeldverwaltung Dirk van Vuuren Kamp Amersfoort Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Dirk van Vuuren, PDL Amersfoort Kassenbeleg Kamp Amersfoort van mannen die zijn vrijgelaten op 11 augustus 1944
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1227
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Dirk van Vuuren is vrijgelaten: vrijdag 11 augustus 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

"Dirk van Vuuren werkte samen met zijn broer al van jongsaf aan in de Biesbosch. Waarschijnlijk zijn hij en zijn broer Kobus samen opgepakt bij de razzia van 16 mei 1944. Hoewel de transportlijst vanuit Amersfoort naar Duitsland ook de naam van Dirk en Kobus van Vuuren vermeldt, menen enkele oudere Sleeuwijkers zich te herinneren dat Dirk toch is vrijgelaten in Amersfoort. De reden hiervoor zou zijn licht verstandelijke handicap zijn geweest, bovendien leed hij aan epilepsie. Dirk van Vuuren blijft zijn hele leven vrijgezel en overlijdt in 2004."

In 2016 blijkt uit documenten die gevonden zijn in de archieven te Bad Arolsen dat Kobus en Dirk van Vuuren in ieder geval in Kamp Amersfoort zijn vrijgelaten. 


Vorige persoon (H. Vos) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Vuuren)