In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (T. Welle) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Wiebenga)
hart

Een persoon heeft Mels Johannes van de Werken in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Mels Johannes van de Werken
Roepnaam: Mels
 
Geboren:dinsdag 21 februari 1922 te Gorinchem
Overleden:
 
Adres:Stationsweg 11
Woonplaats:Gorinchem
Beroep:Arbeider
 
Häftlingsgeldverwaltung Mels van de Werken Kamp Amersfoort Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen Transportkaart Mels van de Werken vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Administratiekaart Mels van de Werken in Kamp Amersfoort Arbeidsongeschiktheidskaart van Mels van de Werken; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig. Arbeidsongeschiktheidskaart van Mels van de Werken; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op het station van Sliedrecht uit de trein gehaald.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1294
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Mels Johannes van de Werken is NIET vrijgelaten
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, Büssing
Plaats, plek: Grasleben/Walbeck, Büssing, Flumo (zoutmijn)
 
Mels Johannes van de Werken is teruggekeerd: juni 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Loes, de dochter van Mels van de Werken, vertelt in februari 2020: "Mijn vader en moeder zijn in 1942 getrouwd en ik ben in 1943 geboren. Op 16 mei 1944 gingen mijn ouders met de trein naar Dordrecht om naar wat meubels te kijken. Op het station in Sliedrecht is mijn vader bij de Merwederazzia uit de trein gehaald. Mijn moeder is later in Amersfoort nog kleding wezen brengen. Na de oorlog bleek dat mijn vader nogal wat schade aan het jaar dat hij in gevangenschap had door moeten brengen had overgehouden. Hij bleek zijn verantwoordelijkheid als echtgenoot en vader in ieder geval niet langer te kunnen nemen. Hoewel er eerst nog twee kinderen werden geboren, is mijn moeder enkele jaren na de oorlog van mijn vader gescheiden. Hierdoor hebben wij als kinderen het contact met mijn vader verloren en weten we nagenoeg niets van zijn oorlogsverhaal".


Vorige persoon (T. Welle) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A. Wiebenga)