In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J.W. Stout) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Stuij)
hart

Een persoon heeft Cornelis Stuij in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Stuij
Roepnaam: Cornelis
 
Geboren:zaterdag 14 januari 1922 te Sliedrecht
Overleden: donderdag 30 maart 1989 te Sliedrecht
 
Adres:D 189
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Erdarbeiter
 
Briefkaart uit Mascherode van Cornelis Stuij, 19 augustus 1944 (achterzijde) Briefkaart uit Mascherode van Cornelis Stuij gericht aan de Sliedrechtse Kerkeraad, 19 augustus 1944 Hinweiskarte, Cornelis Stuij Administratiekaart Cornelis Stuij in Kamp Amersfoort Transportkaart Cornelis Stuij Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Cornelis Stuij Kamp Amersfoort (Bron digitaal archief ITS Bad Arolsen) Arbeidsongeschiktheidskaart van Cornelis Stuij; bron: AOK-Versichertenkarte Stadtarchiv Braunschweig.
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: Onbekend .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1243
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Stuij is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Mascherode bij Braunschweig, Lager
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Braunschweig, B├╝ssing
 
Persoonlijk verhaal:
 

Cornelis Stuij heeft vanuit Lager Mascherode te Braunschweig een briefkaart naar de Kerkeraad in Sliedrecht gestuurd. De transcriptie daarvan luidt (voor zover leesbaar):

Mascherode Braunschweig, Zat 19 Aug ‘44

Geachte Kerkeraad,

Hiermede betuigd ik Uwe mijn Hartelijken Dank voor de genote en ontvangen mededelingbladjes. Ik ben zeer blijde deze schrijven te mogen ontvangen daar dit ’t eenigste bladje is, dat ik nu ontvangen mocht. Dit schrijven is ook een grote troost voor ons en andere kameraden, vooral nu wij allen zoveel troost nodig hebben in deze zo bange en moeilijke tijden van lange werkdagen en gebroken bange nachten. Doch we zullen er allen doorheen moeten en er zoveel mogenlijk er in berusten en overgeven aan Hem die over ons aller leven beschikt. Vele hier ook zijn hier verandert door deze omstandigheden, nu wij zo ver van fam. en vrienden vandaan zijn, doch ook vele verharden, dat is voor ons jongens een droevig en hard iets die vele harde woorden te moeten horen. Betuig hiermede ook mijn Hartelijken Dank voor ’t ontvangen schrijven aan Ds. H. Van den Akker. Hiermee de groeten van mij en andere kameraden teken ik Hoogachtend uw Dw.D. Corn. Stuij. 

 


Vorige persoon (J.W. Stout) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Stuij)