In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Prins) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.M. Rees)
hart

3 personen hebben Arie Gijsbert Quartel in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Arie Gijsbert Quartel
Roepnaam: Arie
 
Geboren:donderdag 25 januari 1923 te Dordrecht
Overleden: vrijdag 22 februari 2019 te Dordrecht
 
Adres:Dubbelstraat 78
Woonplaats:Dubbeldam
Beroep:Constructeur
 
Arie Quartel tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling op 23 mei 2009 Arie Quartel en zijn echtgenote in het voorjaar van 2015. Arie Quartel (1943)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de trein bij station Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Arie Gijsbert Quartel is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

In een reactie op het artikel in AD/De Dordtenaar van 16 mei 2006 mailt de heer Quartel op 21 mei 2006 het volgende:

Als 21-jarige jongeling, net terug uit Duitsland, trad ik op 15 mei 1944 in dienst bij Hostaco, een fabriek van transportmiddelen, in Hardinxveld-Giesendam. Reizende per trein vanuit Dordrecht werd de trein op 16 mei (mijn tweede werkdag) door de Duitsers in Giesendam tot stilstand gebracht in verband met een razzia. We werden allen naar de christelijke school in Beneden-Hardinxveld gebracht en ’s middags in gesloten vrachtwagens naar Amersfoort vervoerd.

Ik heb daar ongeveer drie weken doorgebracht. Daarna ben ik met meerdere gevangenen vrijgelaten. Mijn werkgever Hostaco had daarvoor de nodige inspanning gedaan en gelukkig met succes. Twee reisgenoten te weten Wim Hins en Mees Naaktgeboren, die inmiddels beiden zijn overleden, waren daarbij. Ik herinner mij een met toestemming van de Duitsers gehouden voetbalwedstrijd tussen de gegijzelden (niet voor lange tijd vastgezet) en de gedetineerden (voor langere tijd vastgezet), waar ik als gegijzelde aan heb meegedaan omstreeks eind mei 1944. Hoe ik mijn dagen daar precies doorgebracht heb, kan ik mij niet meer herinneren.


Vorige persoon (J. Prins) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C.M. Rees)