In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J.W. Rijkers) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Rikkers)
hart

2 personen hebben Willem van Rijswijk in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Willem van Rijswijk
Roepnaam: Willem
 
Geboren:dinsdag 6 maart 1923 te Zwijndrecht
Overleden: maandag 10 januari 2005 te Zwijndrecht
 
Adres:Julianastraat 30
Woonplaats:Zwijndrecht
 
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de trein op het station van Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Willem van Rijswijk is vrijgelaten.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Naar aanleiding van het artikel in AD/De Dordtenaar van 16 mei 2006 mailt mevrouw Van Rijswijk, de echtgenote van Willem van Rijswijk het volgende:

'Mijn man werd in 1942 naar Duitsland gestuurd om daar te gaan werken als metaaldraaier bij de Bochumer Verein. Hij begon daar op 22 juni 1942 en moest er assen draaien voor de spoorwegen. Hij was gehuisvest in een zogenaamd Arbeidslager en heeft er veel bombardementen meegemaakt. Hij maakte er dagen van 12 uur. In november 1943 kreeg hij difteritus en heeft hij een paar weken in het ziekenhuis gelegen. Door deze ziekte kon hij nauwelijks slikken en door een verlamming van de oogspieren ook haast niets meer zien. Hij werd toen afgekeurd en keerde op 10 december van dat jaar naar zijn vader in Zwijndrecht terug.

Na vijf maanden kon hij weer gaan werken en zou bij de Hostaco in Hardinxveld beginnen. Toen hij op zijn eerste werkdag uit de trein stapte kon hij direct aansluiten bij de andere (Merwede)gijzelaars. Nadat de mensen daar de hele dag hadden gestaan, werden zij later met vrachtwagens naar Kamp Amersfoort vervoerd. Hij heeft maar drie of vier weken in dat kamp gezeten en kwam toen door toedoen van de directeur van de Hostaco, de heer Albaronda, vervroegd vrij.'


Vorige persoon (J.W. Rijkers) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (H. Rikkers)