In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (H. Visser) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (M. Visser)
hart

2 personen hebben Jan Visser in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Visser
Roepnaam: Jan
 
Geboren:vrijdag 14 juli 1922 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 6 oktober 2006 te Sliedrecht
 
Adres:D 131
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Kantoorbediende
 
Rouwadvertentie Jan Visser
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: aan de voordeur thuis te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Visser is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Visser reageerde naar aanleiding van het artikel in AD/De Dordtenaar van 16 mei 2006.

De heer Visser wilde op 16 mei naar zijn werk gaan bij Aviolanda in Papendrecht. Toen hij op weg was naar de bus, kwam hij buurman Van den Heuvel tegen die hem toeriep dat hij snel naar huis moest gaan, omdat de Duitsers alle mannen tussen 18 en 25 jaar oppakten. Toen hij thuis de deurknop al in zijn hand had, hoorde hij plots achter zich: 'Halt! Ausweis bitte!' De heer Visser moest mee naar de verzamelplaats bij kerk en werd later die dag afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Op last van zijn werkgever kwam hij op 16 juni 1944 weer vrij.

De heer Visser herinnert zich de slaapzaal in Kamp Amersfoort waar ze drie hoog lagen. Hij was het slapie van Bas van der Starre en Henk van Trooijen. Hoewel het er geen pretje was, weet hij ook nog wel dat er grapjes gemaakt werden. Ook werd samen het wrange gevoel gedeeld over de mannen die ook waren opgepakt, maar in het Kamp al snel de 'foute' kant kozen door bijvoorbeeld zogenaamd kampoudste te worden.

Ook herinnert de heer Visser zich nog goed het wrede bewind van de kampcommandanten Berg en Kotälla. Hoe ze emmers water boven gevangenen die urenlang in de Rozentuin moesten staan, uitgoten.

Een keer op appèl kwam hij er ook achter dat er nog een Jan Visser in het kamp aanwezig was. Als je naam genoemd werd moest je namelijk je geboortedatum zeggen. Toen de heer Visser bij het afroepen van zijn naam 14 juli 1922 zei, riep er een Duitster 'falsch!'. Bleek er dus nog een Jan Visser (ook uit Sliedrecht) in Kamp Amersfoort vast te zitten, die de heer Visser verder niet kende.


Vorige persoon (H. Visser) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (M. Visser)