In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Hil) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K. Hoek)
hart

2 personen hebben Willem Hins in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Willem Hins
Roepnaam: Wim
 
Geboren:dinsdag 3 mei 1921 te Dordrecht
Overleden: woensdag 25 december 1991 te Oud-Beijerland
 
Adres:Valeriusstraat 14
Woonplaats:Dordrecht
Beroep:Etaleur
 
Willem (Wim) Hins, augustus 1942
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de trein bij station Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Willem Hins is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Mevrouw Hins, de echtgenote van de heer Hins, vertelt op 27 mei 2006:

'Ik was net twee dagen verloofd met mijn man, toen hij op weg naar zijn werk bij Hostaco te Hardinxveld uit de trein werd gehaald. Hij moest de hele dag staan, voordat hij in een overvalwagen naar Kamp Amersfoort getransporteerd werd. Omdat hij bang was dat ze hem zijn gouden verlovingsring af zouden nemen, deed hij die om zijn teen en toen zijn sok erover.

In het Kamp is hij gelukkig niet lang geweest, want zijn werkgever wist hem met nog enkele andere werknemers van Hostaco, waaronder Arie Quartel uit Dordrecht, vrij te krijgen. Toen ik op een avond in juni thuis kwam uit mijn werk en ik bij mijn schoonouders op bezoek ging, zat Wim daar gewoon weer in de kamer. Wat een heerlijk moment. Ik weet nog dat ik van mijn werkgever (warenhuis Linders) een dag vrij kreeg om samen met mijn verloofde te vieren dat hij weer op vrije voeten was. Ik herinner me ook nog het verhaal van mijn man, dat Kotalla, een van de beulen van Kamp Amersfoort, hem eens een flinke stoot in de maagstreek had gegeven'.


Vorige persoon (A. Hil) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K. Hoek)