In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Kralingen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (B.J. Kreeft)
hart

7 personen hebben Jacobus Kramer in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacobus Kramer
Roepnaam: Ko
 
Geboren:zaterdag 7 februari 1925 te Werkendam
Overleden: maandag 24 mei 2010 te Werkendam
Begraven: vrijdag 28 mei 2010 te Werkendam
 
Adres:Slikstraat 13
Woonplaats:Werkendam
Beroep:IJzerwerker
 
Rouwkaart Ko Kramer Ko Kramer Ko Kramer in zijn jeugd Onthulling van het monument in Werkendam door Piet Kramer en Riet Berendsen-Kramer, rechts Richard van der Koppel (3 oktober 2020) Riet Berendsen-Kramer en Piet Kramer bij het zojuist door hen onthulde monument te Werkendam
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de dijk bij het Lingegemaal in Hardinxveld-Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacobus Kramer is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

"Ik was de jongste uit een gezin van 14 kinderen. In de periode 1940-1945 werkte ik op een scheepswerf in Hardinxveld om thuis te kunnen blijven bij mijn moeder, die weduwe was. Op de morgen van de 16e mei werd ik om circa 7.00 uur opgepakt en afgevoerd naar de School met de Bijbel in Hardinxveld. Daar hebben wij tot 's middags vier uur gestaan, waarna we per vrachtauto naar het PDA (Politie Doorgangslager Amersfoort) werden getransporteerd. Daar werden we met circa 400 jongens in de Rozentuin gezet met bij ons een emmer water. Om half tien 's avonds kregen wij eindelijk een barak toegewezen. Omdat wij zogenaamde gijzelaars waren, kregen we geen kampnummers. Overdag moesten wij stro vlechten voor stroschoenen en urenlang op appèl staan. De laatste dag voor onze vrijlating hebben wij van vier uur 's middags tot half tien 's avonds op de appèlplaats gestaan voor ons Rode Kruis pakket. De reden waarom ik werd vrijgelaten in juni 1944 was, dat de zoon van de directeur van de scheepswerf waar ik werkte ook in mijn groep zat en de directeur zijn zoon thuis nodig had".

Kramers zoon Piet en dochter Riet zijn in 2020 nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het monument (een drieluik) voor de Merwedegijzelaars. Het monument, dat op 3 oktober 2020 is onthuld, staat in Werkendam aan de Sasdijk. In Het Kontakt van april 2020 vertelt Piet daar wat meer over. Lees het interview hier.

 


Vorige persoon (A. Kralingen) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (B.J. Kreeft)