In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Vorige persoon (J.A. Heijmans) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Hemert)

Naam: Adrianus van Heijst
Roepnaam: Ad
Geboren:Maandag 17 April 1922 te Gorinchem
Adres:Poortstraat 12
Woonplaats:Gorinchem
 
 
Opgepakt op 16 Mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de trein bij station Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adrianus van Heijst is vrijgelaten: Juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 
De heer Van Heijst was in 1942 tewerkgesteld in Duitsland. Begin 1944 kreeg hij verlof en keerde hij niet meer terug. Hij vond werk bij Hostaco in Hardinxveld. Op 16 mei reisde hij per trein vanuit Gorinchem naar zijn werk in Hardinxveld en daar werd hij op het station door de Duitsers uit de trein gehaald. Samen met vele andere jongens moesten ze bij de School met de Bijbel wachten totdat ze in zogenaamde overvalwagens naar Amersfoort vervoerd werden.

Hoewel de heer Van Heijst slechts een maand in Kamp Amersfoort verbleef, weet hij zich te herinneren dat het er geen pretje was. Voor niets moest je een hele middag in de rozentuin staan. Dankzij de directeur van Hostaco kwam hij al weer snel op vrije voeten, net als enkele van zijn collega's (waaronder Arie Quartel uit Dordrecht). Per trein gingen ze terug naar Dordrecht, waar de directeur hen hoogstpersoonlijk opwachtte.

Aan de arbeid in Duitsland en het verblijf in Kamp Amersfoort hield de heer Van Heijst een onstoken rugwervel over. Hier is hij in 1945 aan geopereerd. Het zou tot 1947 duren voordat hij weer aan het werk kon. De heer Van Heijst geeft aan in zijn latere leven nauwelijks 'last' van de oorlogsperiode te hebben gehad. Alhoewel hij er eigenlijk nooit echt met iemand, ook niet met zijn eigen kinderen, over heeft gesproken.

Dordrecht, 10 oktober 2006
Vorige persoon (J.A. Heijmans) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (P. Hemert)