In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (W.C. Boer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Boeren)
hart

4 personen hebben Wout Boer in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Wout Boer
Roepnaam: Wout
 
Geboren:
Overleden:
 
Adres:Hugo de Grootstraat
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Fabrieksarbeider
 
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op weg naar het station in Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Wout Boer is vrijgelaten: donderdag 25 mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Kees Boer vertelt op 28 november 2008:
'Als jongen van 17 werkte ik bij scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. Op 16 mei 1944 werd ik 's ochtends vroeg op weg naar het station opgepakt samen met Jan Dekker en Wout Boer, die ook allebei bij De Biesbosch werkten. In Kamp Amersfoort moesten we werk in de strovlechterij verrichten. Dat was zinloos werk, maar goed, je had wat te doen. Het was uiteraard geen prettige tijd. Ik kan me herinneren dat het uitdelen van de wekelijkse pakketten van het Rode Kruis echt iets was om naar uit te kijken. Er zat belegd brood in en chocola en ik geloof zelfs ook sigaretten. De Duitsers konden veel, maar gelukkig wisten ze het niet voor elkaar te krijgen die transporten uit het Kamp te weren! De directeur van De Biesbosch, ik meen dat hij Van Loon heette, heeft zich ingespannen om zijn werknemers vrij te krijgen uit Amersfoort. Dat is gelukt. Op 10 juni, een dag voor mijn 18e verjaardag, mocht ik naar huis. Jan Dekker en Wout Boer waren eind mei al vrijgelaten'.


Vorige persoon (W.C. Boer) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Boeren)