In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Hoog) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Hordijk)
hart

4 personen hebben Hendrik Hoornaar in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Hendrik Hoornaar
Roepnaam: Henk
 
Geboren:zondag 5 oktober 1919 te Schelluinen
Overleden: zaterdag 8 januari 2005 te Hardinxveld-Giessendam, Tiendweg
 
Adres:Rivierdijk A 85
Woonplaats:Hardinxveld
 
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op weg naar zijn werk (scheepswerf De Merwede) in Hardinxveld.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Hendrik Hoornaar is vrijgelaten: vrijdag 19 mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Maandag 19 januari 2009 telefonisch contact gehad met de weduwe (90) van de heer Hoornaar. Zij vertelt dat ze op dinsdag 16 mei 1944 wakker werden van herrie op straat. Bij het openen van de gordijnen zagen ze overal Duitse soldaten. De heer Hoornaar werkte bij scheepswerf De Merwede in Hardinxveld. Omdat deze werf ook veel werk voor de Duitsers moest doen, besloot de heer Hoornaar het er op te wagen en gewoon naar zijn werk te gaan. Dat ging lang goed, bijna overal mocht hij door. Toen hij echter bijna bij zijn werk was, werd hij alsnog opgepakt en later die dag naar Amersfoort afgevoerd. Daar werd hij drie dagen later alweer vrijgelaten omdat zijn werkgever hem nodig had.


Vorige persoon (A. Hoog) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Hordijk)