In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P. Hemert) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Heteren)
hart

3 personen hebben Bastiaan van den Herik in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Bastiaan van den Herik
Roepnaam: Bas
 
Geboren:zaterdag 27 oktober 1923 te Sliedrecht
Overleden: zaterdag 20 december 2008 te Dordrecht
 
Adres:A 402
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Kantoorbediende
 
Bas van den Herik, foto links uit 1948, foto rechts uit 2008 Brief d.d. 29 augustus 1944 van het informatiebureau van het Roode Kruis aan familie Van den Herik Inlichtingenbrief over tewerkstelling Bas van den Herik in Espenhain Kontrollkarte Gemeinschaftslager Espenhain van Bas van den Herik Voorzijde Registration Record (Medical Claerance Certificate)  Bas van den Herik, 15 juni 1945 Achterzijde Registration Record (Medical Clearance Certificate) Bas van den Herik, 15 juni 1945 Aanmeldingskaart Bas van den Herik voor gerepatrieerden, 26 juni 1945 Ausweis ASW, BKW Espenhain van Bas van den Herik Op 8 januari 1945 wordt  Bas van den Herik behandeld in het Desinfektionsanstalt  te Espenhain Achter de woning links vooraan op de foto lagen Kees van Hoek, Maarten Kraaijveld en Bas van den Herik verstopt in de dakgoot (Wijk A 414), Detail plattegrond Wijk A, 414 waar Kees van Hoek, Bas van den Herik en Maarten Kraaijeveld in de goot verstopt lagen. Penning die Bas van den Herik in Kamp Espenhain moest dragen Plaatje met nummer van Bas van den Herik, waar hij dit heeft gekregen en waarom is onbekend Transportkaarten Bas van den Herik vanuit Kamp Amersfoort (Bron: digitaal archief ITS Bad Arolsen) Häftlingsgeldverwaltung Bas vd Herik uit Kamp Amersfoort (Bron:digitaal archief ITS Bad Arolsen) Ziektegeschiedenis-kaart Bas van den Herik zoals deze werd bijgehouden in Kamp Amersfoort Uit de administratie van Kamp Amersfoort, document Bas van den Herik Kassenbeleg Bas van den Herik uit Kamp Amersfoort met aantekening 20-7-44 naar Leipzig/Borna Ziekenkaart Bas van den Herik uit Kamp Amersfoort; 3-7-1944 binnengebracht Afschrift brief uit CABR dossier 109332-2
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: toen hij van het dak afkwam waar hij zich verstopt had (in Sliedrecht).
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 1170
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Bastiaan van den Herik is NIET vrijgelaten
 
Op 7 juli 1944 's-morgens om 02:30 uur werden de gevangenen afgemarcheerd naar het station in Amersfoort om per trein naar Duitsland vervoerd te worden.
 
Kampen in duitsland:
Plaats, kamp: Espenhain, Gemeinschaftslager Espenhain
 
Werkplekken in duitsland:
Plaats, plek: Böhlen / Espenhain, BRABAG en de A.S.W.
 
Persoonlijk verhaal:
 

Bas van den Herik is niet met de andere gijzelaars in de nacht van 6 op 7 juli 1944 op transport gegaan. Door ziekte gaat hij pas op 20 juli 1944 op transport.

Op 19 maart 2009 ontving ik per mail de volgende gegevens van Bas van den Heriks dochter Connie:
'Ook mijn vader is bij de razzia van 16 mei 1944 opgepakt. In eerste instantie was hij samen met een andere jongen een dak op gevlucht, maar helaas kwamen ze te vroeg weer naar beneden: er passeerde net nog een Duitser. Hij was die dag waarschijnlijk een van de laatste jongens die opgepakt zijn. Mijn vader heeft na Kamp Amersfoort een iets andere geschiedenis dan de meeste Merwedegijzelaars. Doordat hij in Amersfoort ernstig ziek werd, is hij niet meegegaan op het transport van 7 juli 1944. Uiteindelijk is hij wel later afgevoerd naar Duitsland, maar tussen wildvreemde mensen. Hij kwam terecht in Espenhain onder Leipzig en werd te werk gesteld bij de A.G. Sachsische Werke (bruinkoolmijnen, brandstofwinning voor het Duitse leger) te Böhlen. Volgens zijn verhalen waren er niet of nauwelijks Nederlanders in dat kamp, wel veel Russen en Polen. Zoals hij er over vertelde, was het een soort straf-concentratiekamp. Mijn vader kan helaas zelf niet meer er over vertellen. Hij is afgelopen december op 85-jarige leeftijd overleden'.

Uit gegevens van Kamp Amersfoort blijkt dat Bas van den Herik op 21 juli 1944 op transport naar Duitsland is gesteld, twee weken later dan de groep Merwedegijzelaars, waar hij oorspronkelijk dus wel deel van uitmaakte.


Vorige persoon (P. Hemert) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Heteren)