In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (T. Rietveld)
hart

3 personen hebben Huibert Rietveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Huibert Rietveld
Roepnaam: Huib
 
Geboren:zondag 9 juli 1922 te Giessendam
Overleden: dinsdag 26 januari 2021 te Leerdam
Begraven: maandag 1 februari 2021 te Hardinxveld-Giessendam, Spindermolen
 
Adres:B 237
Woonplaats:Giessendam
 
Huib Rietveld 'de kaasboer' net na de oorlog bij zijn uit Amerika geïmporteerde auto Huib Rietveld ontvangt op 10 juli 2018 ter ere van zijn 96e verjaardag het boekje Helsluis Huib Rietveld en Anja van der Starre thuis bij mijnheer in Hardinxveld op 10 juli 2018
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in een weiland in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Huibert Rietveld is vrijgelaten: vrijdag 19 mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Huibert Rietveld bezoekt op woensdag 3 juni 2009 de tentoonstelling in het Sliedrechts Museum. Hij vertelt dat een buurman op 16 mei 1944 kwam waarschuwen dat er een razzia gaande was en zijn advies aan Huibert was zich in het weiland te verstoppen. Achteraf bleek het geen slim advies. "Ik had me verstopt in een greppel, waar ik door patrouillerende Duitsers meteen werd opgemerkt. Transport naar Kamp Amersfoort volgde, maar op voorspraak van mijn werkgever, scheepswerf De Merwede, werd ik drie dagen later alweer vrijgelaten. Johan de Jong uit Giessendam werd die dag ook vrijgelaten. Zijn familie had destijds al telefoon en op een of andere manier waren zij er blijkbaar van in kennis gesteld dat hun zoon en ik vrijgelaten waren. De familie De Jong is dat toen aan mijn ouders gaan melden."

Op dinsdag 10 juli 2018 - een dag na meneers 96e verjaardag - ben ik bij hem thuis in Hardinxveld langs gegaan om hem het boekje 'Helsluis' te overhandigen. Meneer Rietveld was hier heel content mee.


Vorige persoon (G. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (T. Rietveld)