In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J. Versluis) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (W.L. Versluis)
hart

Een persoon heeft Pieter Versluis in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Pieter Versluis
Roepnaam: Piet
 
Geboren:woensdag 15 april 1925 te Sliedrecht
Overleden: maandag 26 november 2007 te Hardinxveld-Giessendam
 
Adres:C 335
Woonplaats:Sliedrecht
 
Piet Versluis op 79-jarige leeftijd (2004)
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis in Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Pieter Versluis is vrijgelaten: 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De dochter en schoonzoon van Piet Versluis bezochten in mei 2009 de tentoonstelling in het Sliedrechts Museum. Zij vertellen dat vader ook bij de razzia is opgepakt, maar in Kamp Amersfoort is vrijgelaten. Op 6 juni 2009 mailt schoonzoon Kees de Ruiter de gegevens van vader om aan de namenlijst toe te voegen. Verder mailt hij:

"Uit de oorlogsperiode hebben wij geen foto's, geen gegevens, eigenlijk helemaal niets. Er werd ook nooit over gesproken. Vanaf zijn vijfde of zesde jaar was mijn schoonvader bevriend met Pleun den Uil (voor ons ome Pleun) die ook was opgepakt. De vriendschap was voor het leven. De enige keer dat er over gesproken werd, was bij de vrijlating van de drie van Breda, toen kwamen alle herinneringen (en haat) weer boven. Ook een vakantie (32 jaar na de oorlog) in het Zwarte Woud is voor hem traumatisch verlopen. Zie wat een oorlog kan doen. Dit mag nooit meer gebeuren!"


Vorige persoon (J. Versluis) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (W.L. Versluis)