In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C.A. Hofman) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.W. Hoftijzer)
hart

3 personen hebben Jan Hoftijzer in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Hoftijzer
Roepnaam: Jan
 
Geboren:maandag 2 november 1925 te Giessendam
Overleden: vrijdag 20 mei 2011 te Hardinxveld-Giessendam
Begraven: donderdag 26 mei 2011 te Hardinxveld-Giessendam, Spindermolen
 
Adres:C 261
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Timmerman
 
Overlijdensadvertentie Jan Hoftijzer Jan Hoftijzer, foto links gemaakt in november 2006; foto rechts dateert uit Jans diensttijd in 1946
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: thuis bij zijn ouders in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Hoftijzer is vrijgelaten: vrijdag 9 juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Een van de zoons van de heer Jan Hoftijzer bezoekt de tentoonstelling in het Sliedrechts museum op 20 juni 2009 en vertelt dat zijn vader ook een van de gijzelaars was (vrijgelaten in Amersfoort).

Woensdag 24 juni 2009 vertelt Jan Hoftijzer telefonisch dat hij op 16 mei 1944 aan het houtschillen was bij zijn vader; Jan was timmerman van beroep. Het verhaal van de razzia deed snel de ronde, waarop hij zich met nog vier andere mannen in de grienden verstopte. Helaas bleek dit geen veilige plaats, ze werden gevonden. Later vernam de heer Hoftijzer dat ze door iemand verraden waren.

Na drieënhalve week in Kamp Amersfoort werd Jan Hoftijzer vrijgelaten. Hij weet nog altijd niet waarom. Op die dag in juni 1944 riep de beruchte kampbeul Kotalla de namen af van de jongens die naar huis mochten. Daar was ook de naam Hoftijzer bij. Even was er verwarring omdat de neef van Jan Hoftijzer, Willem Hoftijzer, ook in Amersfoort verbleef. Maar de geboortedatum van de omgeroepen Hoftijzer was die van Jan, waarop hij uiteraard direct het kamp verliet.


Vorige persoon (C.A. Hofman) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.W. Hoftijzer)