In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (P.R. Harkema sr.) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K.J. Hartingsvelt)
hart

2 personen hebben Leendert Harrewijn in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Leendert Harrewijn
Roepnaam: Leendert
 
Geboren:vrijdag 25 juli 1924 te Giessen-Nieuwkerk
Overleden: vrijdag 12 maart 1971
Begraven: te Kerkweg, Giessenburg
 
Adres:Dorpsstraat
Woonplaats:Giessen-Nieuwkerk
Beroep:IJzerwerker
 
Administratiekaart Leendert Harrewijn, PDL Amersfoort Transportkaart Leendert Harrewijn vanuit Kamp Amersfoort Handgeschreven transportkaart Leendert Harrewijn vanuit Kamp Amersfoort
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op straat in Giessendam.
 
Bij het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Rotterdam ingeschreven onder gevangenenummer: 4678
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
In het PDA ingeschreven onder gevangenenummer: 13318
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Leendert Harrewijn is NIET vrijgelaten
 
Leendert Harrewijn is teruggekeerd: 1945
 
Persoonlijk verhaal:
 

Adriaan Harrewijn, een achterneef van Leendert, heeft de lezing op 22 april 2010 in Giessenburg bezocht en belt naar aanleiding daarvan eind april met het volgende verhaal:

'Leendert Harrewijn was op 16 mei 1944 onderweg van zijn woonplaats Giessen-Nieuwkerk naar Giessendam. Onderweg werd hij aangehouden door Jan den Toom, een landwachter die ook familie was. Hij mocht doorlopen, maar werd later in Giessendam alsnog aangehouden. Volgens de familie is hij via Rotterdam naar Kamp Amersfoort afgevoerd. Omdat hij een goede ijzerwerker was, werd hij vanuit Amersfoort overgeplaatst naar het Duitse Waddeneiland Wangeroog. Toen de oorlog min of meer was afgelopen voer hij met andere gevangenen en bewakers in een boot naar de vaste wal. Bij eb liep de boot vast en is Leendert Harrewijn met nog drie andere jongens overboord gesprongen en gevlucht. De bewakers deden daar toen al niets meer tegen. Op een andere manier moesten ze overigens nog wel vechten voor hun leven, want toen het vloed werd, moesten ze zwemmend de kant zien te bereiken en dat viel nog niet mee. Liftend werd de terugreis naar huis aanvaard. Via Kamp Vught, waar hij ontluisd is en een tijdje in quarantaine heeft doorgebracht, kwam hij uiteindelijk weer terug in Giessen-Nieuwkerk'.

Naschrift Anja van der Starre: het verhaal van de heer Harrewijn is opmerkelijk tussen alle andere verhalen van Merwedegijzelaars. Hij is de enige namelijk die na Kamp Amersfoort op een Duits Waddeneiland terecht is gekomen en dus niet per trein op transport is gesteld naar Duitsland. Ook het gevangenenummer van de heer Harrewijn (13318) wijkt af; de Merwedegijzelaars hebben allemaal viercijferige gevangenenummers. Uit gegevens van Kamp Amersfoort blijkt, dat Leendert Harrewijn daar pas op 1 juni 1944 vanuit Rotterdam is binnengebracht samen met een andere groep gevangenen.

Het is niet helemaal duidelijk of de heer Harrewijn inderdaad op 16 mei 1944 bij de Merwederazzia is opgepakt en om onduidelijke redenen eerst naar Rotterdam is gebracht zoals de familie aangeeft of dat hij om een andere reden eerst naar Rotterdam is gebracht en later in Kamp Amersfoort terecht is gekomen, zoals het verhaal van de zeker op 16 mei 1944 opgepakte mannen Karel van Hartingsvelt, Jan Sluis en Albertus Makkink.


Vorige persoon (P.R. Harkema sr.) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (K.J. Hartingsvelt)