In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (G. Hartog) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.A. Heijmans)
hart

2 personen hebben Adrianus Martinus Heijmans in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Adrianus Martinus Heijmans
Roepnaam: Adriaan
 
Geboren:maandag 29 januari 1923 te Dussen
Overleden: zaterdag 2 januari 1999 te Oosterhout
Gecremeerd: woensdag 6 januari 1999 te Vlijmen
 
Adres:C 232
Woonplaats:Hank/Dussen
Beroep:Landarbeider
 
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op de polder van het Kroondomein in de Biesbosch.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Adrianus Martinus Heijmans is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

In het boekje Brabantse Merwedegijzelaars (uitgave Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. uit mei 2011) lezen we het volgende:

In mei 1944 werken de broers Johan, Adriaan en Martien Heijmans in de Biesbosch op de polder van het Kroondomein. Tijdens de razzia van 16 mei 1944 worden de drie broers opgepakt. Martien is nog te jong en wordt direct vrijgelaten. De broers Johan en Adriaan worden afgevoerd naar Kamp Amersfoort. De dagindeling is in de houding staan en straflopen, aangevoerd door de honden van Kotalla en kniebuigingen maken.Wisten zij dit alles niet tot een goed einde te brenen, dan wachtte hen de Rozentuin. 's Avonds moeten zij aantreden om te kijken naar de anderen die in de Rozentuin zijn beland en daar gefolterd worden. In juli 1944 gaat Johan Heijmans op transport naar Duitsland; broer Adriaan wordt vrijgelaten.


Vorige persoon (G. Hartog) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J.A. Heijmans)