In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (C. Stuij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Teeuw)
hart

2 personen hebben Jacob Stuij in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jacob Stuij
Roepnaam: Jaap
 
Geboren:donderdag 25 december 1919 te Sliedrecht
Overleden: vrijdag 26 juli 1996 te Sliedrecht
Begraven: te Sliedrecht
 
Adres:C 522
Woonplaats:Sliedrecht
 
Werknemersbewijs NV Scheepsbouwwerf 'De Merwede' van Jaap Stuij Jaap Stuij Persoonsbewijs Jaap Stuij (Naoorlogse) kaart Allied Expeditionary Force van Jaap Stuij Vrijstelling vordering van rijwielen van Jaap Stuij uit 1942
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: nabij de spoorbrug te Sliedrecht.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jacob Stuij is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

In juni 2014 kom ik Jaap Stuij op het spoor als in Kamp Amersfoort vrijgelaten Merwedegijzelaar. De zoon van een andere Merwedegijzelaar wijst me hierop, nadat hij contact heeft gehad met Adrie, de dochter van Jaap Stuij. Zij vertelt dat haar vader in de oorlog diverse keren is opgepakt, zo ook bij de razzia van 16 mei 1944.

In het boek 'Sliedrecht in oorlogstijd 1940 - 1945' van J.A. Batenburg staat e.e.a. ook beschreven.

Jaap Stuij werd voor het eerst opgepakt bij de meistakingen in 1943, waar ook zijn werkgever scheepswerf De Merwede uit Boven-Hardinxveld aan mee deed. Door een misverstand werd Jaap Stuij meegenomen en belandde hij via de politiegevangenis aan het Haagse Veer te Rotterdam in Kamp Vught. Hier verbleef hij zes weken voordat hij werd vrijgelaten.

Een jaar later werd Jaap Stuij op 16 mei 1944 in Sliedrecht bij de Merwederazzia opgepakt. Via de Hervormde kerk werd hij afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Binnen enkele weken was hij weer thuis, dit op voorspraak van zijn werkgever scheepswerf De Merwede.

Op 9 januari 1945 moest iedere jongeman tussen de 18 en 40, wonende te Sliedrecht, zich melden voor de 'Arbeitseinsatz'. Ook Jaap Stuij kreeg deze oproep. Hoewel hij er alles aan deed om er onderuit te komen, lukte het hem niet. Per trein kwamen ze uiteindelijk in Dachau terecht, later werd Jaap Stuij naar Hamburg gestuurd om op een scheepswerf te gaan werken.

Op 14 juli 2014 heb ik de naam van Jaap Stuij toegevoegd aan de namenlijst op deze website.


Vorige persoon (C. Stuij) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (C. Teeuw)