In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (J.M. Merkerk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (L. Minkelis)
hart

6 personen hebben Cornelis Marinus Mijnster in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Cornelis Marinus Mijnster
Roepnaam: Kees
 
Geboren:zaterdag 27 december 1924 te Sliedrecht
Overleden: donderdag 7 januari 2021 te Sliedrecht
Begraven: woensdag 13 januari 2021 te Sliedrecht, algemene begraafplaats
 
Adres:Stationsweg 84
Woonplaats:Sliedrecht
Beroep:Bankwerker
 
Cees Mijnster (foto genomen op 19 mei 2015) Kees Mijnster legt een krans tijdens de herdenking op 16 mei 2018 bij de plaquette aan de Grote Kerk Kees Mijnster houdt een toespraak in de Grote Kerk op 16 mei 2018 Kees Mijnster, rond de oorlogstijd Kees Mijnster Oud-Merwedegijzelaar de heer Kees Mijnster vertelt iets over de razzia tijdens de presentatie van 'Helsluis', april 2018 Judith Brinkman overhandigt het boekje 'Helsluis' aan oud-Merwedegijzelaar Kees Mijnster, april 2018 De heer Bos (l), Anja van der Starre, de heer Mijnster, op de dag van de onthulling van het monument in Sliedrecht, 3 oktober 2020 Artikel in het AD van 11 januari 2021 over het overlijden van Kees Mijnster
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: in de bus op weg naar zijn werk bij de Aviolanda .
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Cornelis Marinus Mijnster is vrijgelaten: dinsdag 30 mei 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

De heer Mijnster bezoekt op 19 mei 2015 de ledencontactmiddag van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) in Sliedrecht. Thema van de middag is 'Sliedrecht in oorlogstijd'. De Historische Vereniging Sliedrecht vertoont er een dvd en Anja van der Starre geeft er een presentatie over de Merwedegijzelaars. Meneer vertelt haar dat hij ook één van de opgepakte mannen is. Op 16 mei 1944 was hij 's ochtends al vroeg in de bus op weg naar zijn werk bij de Aviolanda in Papendrecht. De bus werd door de Duitsers tot stoppen gedwongen en de jongens in de leeftijd van 18 tot 26 jaar werden er uitgehaald. Via de spoorbrug en de Tolsteeg werden ze naar de verzamelplaats bij de Grote Kerk gebracht. Daar vandaan gingen ze 's avonds in overvalwagens naar het PDA (Polizeiliches Durchgangslager) in Amersfoort. Daar werden ze in barakken ondergebracht. In de barakken stonden allemaal stapelbedden van 3-hoog. De heer Mijnster sliep er met Reijer Kros en Teun Berrevoets, eveneens uit Sliedrecht.

De heer Mijnster kan zich nog herinneren dat de Merwedegijzelaars samen met groepen gijzelaars uit Beverwijk en Groningen in de barakken waren gehuisvest. Tegen de groep uit Beverwijk hebben ze nog wel eens een voetbalwedstrijd gespeeld. Als gijzelaar hadden ze relatief meer vrijheid dan de andere in het kamp aanwezige gevangen. Op een dag kwamen er zogenaamde Rode Kruis-pakketten en daar zaten Zweedse witte boterhammen in. Dat was een enorme lekkernij!

Op voorspraak van zijn werkgever, werd de heer Mijnster op 30 mei 1944 vrijgelaten. Lopend ging hij met andere gijzelaars naar het station van Amersfoort. Hoewel ze geen cent op zak hadden, gingen ze toch met de trein richting Dordrecht. Toen ze daar aankwamen, konden ze die dag niet verder. Er werd overnacht bij een tante van een vriend die in Dordrecht woonde. De volgende ochtend was er wel weer treinverkeer naar Sliedrecht, mogelijk, waar de heer Mijnster dus op 31 mei weer terugkeerde.

De twee weken in gevangenschap hebben grote indruk op de toen 19-jarige Kees Mijnster gemaakt.

De naam van Kees Mijnster is op 19 mei 2015 toegevoegd aan het digitaal monument (AvdS).

In het AD van maandag 11 januari 2021 staat een artikel naar aanleiding van het overlijden van de heer Mijnster op 7 januari 2021.


Vorige persoon (J.M. Merkerk) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (L. Minkelis)