In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (M. Notenboom) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Overduin)
hart

5 personen hebben Jan Adam Ooms in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Jan Adam Ooms
Roepnaam: Jan
 
Geboren:donderdag 16 juni 1921 te Hardinxveld
Overleden: vrijdag 19 januari 1968 te Dordrecht
 
Adres:Nieuweweg 128
Woonplaats:Hardinxveld
 
Jan Ooms
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: op weg naar de trein in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Jan Adam Ooms is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Mevrouw Van Lopik-Ooms, de zus van Jan Ooms, belt me op 14 december 2016 en geeft me de gegevens van haar broer door, want ook hij is op 16 mei 1944 opgepakt bij de Merwerazzia. Jan Ooms was die ochtend op weg naar de trein om naar zijn werk bij De Vries Robbé in Gorinchem te gaan. Hij bereikte het station echter niet, hij werd opgepakt en weggevoerd naar het plein van de School met den Bijbel. Mevrouw Van Lopik, die een aantal jaren jonger was dan haar broer, heeft die dag nog geprobeerd wat boterhammen bij haar broer te brengen, maar dat werd door de Duitsers niet toegestaan. Later die dag werd Jan Ooms met de andere gijzelaars overgebracht naar Kamp Amersfoort. Na een week of drie is hij daar vrijgelaten. Mevrouw Van Lopik vermoedt dat zijn werkgever dit wellicht heeft bewerkstelligd, maar dit is niet zeker.

Dankzij mevrouw Van Lopik heb ik de naam van haar broer Jan aan de namelijst toe kunnen voegen. 


Vorige persoon (M. Notenboom) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (J. Overduin)