In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Van deze mannen keren er 26 niet terug.

Vorige persoon (A. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.L. Rietveld)
hart

2 personen hebben Anthonie Gerrit Rietveld in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Naam: Anthonie Gerrit Rietveld
Roepnaam: Toon
 
Geboren:woensdag 17 november 1920 te Giessendam
Overleden: dinsdag 29 oktober 1985 te Zeist
 
Adres:C 248
Woonplaats:Giessendam
Beroep:Landbouwer
 
Afschrift verklaring 23 d.d. 30 mei 1946, Bron: CABR 88584 Administratiekaart Toon Rietveld, PDL Amersfoort Revierkarte (ziekenkaart) Toon Rietveld, Kamp Amersfoort Het gezin Rietveld kort na de oorlog, bovenaan v.l.n.r. Niesje, Toon, Arie, Gerrrit en Fop. Zittend vooraan Drien links en rechts Metje. Toon Rietveld, kort na de oorlog
 
Opgepakt op 16 mei 1944 bij de vergeldingsrazzia te Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch: tijdens het koeien melken in Giessendam.
 
Op dinsdag 16 mei 1944 per overvalwagen afgevoerd naar het PDA in Amersfoort
 
Tussen 16 mei 1944 en 7 juli 1944 werden 263 gegijzelden vrijgelaten
Anthonie Gerrit Rietveld is vrijgelaten: juni 1944
 
Persoonlijk verhaal:
 

Toon Rietveld werd samen met zijn broers Gerrit en Arie opgepakt en is in Kamp Amersfoort vrijgelaten door toedoen van W.A. van den Heuvel uit Giessendam. Dit is duidelijk geworden door een verklaring met nummer 23, die Wim van den Heerik aantrof in het CABR dossier 88584. Hierdoor heb ik de naam van Toon Rietveld op 16 december 2017 aan deze site toegevoegd.

Op de pagina's van Gerrit en Arie Rietveld, die beiden vanuit Kamp Amersfoort naar Duitsland zijn getransporteerd, was eerder al de volgende verklaring opgenomen: "De heren Gerrit en Arie Rietveld zijn tegelijk met hun broer Toon opgepakt. Toon was de oudste, die werd later vrijgelaten omdat hij niet kon worden gemist op het boerenbedrijf. Zijn zuster Niesje had hierin een belangrijke rol. Hun ouders leefden niet meer en door het wegvallen van de drie opgepakte broers, zou de hele boerderij verzorgd moeten worden door twee zussen (Drien en Niesje) en de jongste broer Fop (16 jaar) van het gezin. Niesje ging hoogstpersoonlijk naar de Duitsers en daardoor wist ze haar oudste broer vrij te krijgen".

Het zou kunnen dat hier met de Duitsers de NSB-er Van den Heuvel bedoeld wordt. (AvdS)

NB Als woonadres van Toon Rietveld staat op de verklaring C 249 vermeld, doch dit moet door de opsteller hiervan foutief zijn opgenomen, daar uit de persoonskaart van de bevolkingsregistratie blijkt, dat hij tijdens de oorlog op C 248 woonde en bij de omnummering op 30-12-1948 het nummer C 252 kreeg.

In de archieven van Bad Arolsen zijn in juni 2019  twee documenten gevonden waaruit blijkt dat Toon Rietveld t/m half juni 1944 in de ziekenbarak verbleef.


Vorige persoon (A. Rietveld) | Terug naar de lijst | Volgende persoon (A.L. Rietveld)